Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гостріть лижі і гайда у Славське!

Там трохи оновили лижну інфраструктуру, але на штучний сніг немає грошей

Цьогоріч гірськолижний центр Славського, що у Львівській області отримав друге дихання. Кажуть, з’явилася хороша альтернатива надто дорогому «Буковелю» — відкриють оновлений комплекс «Захар Беркут». Працюватиме додатковий витяг для дітей та початківців (мультиліфт), а також сноупарк для любителів екстриму.

Ціни на скіпаси у гірськолижному курорті «Захар Беркут» такі: повний день катання на лижах — 550 гривень, але у вихідні 700. За три години катання треба викласти з гаманця 400−500 гривень. Абонементи для фронтовиків трохи дешевші: 380 гривень у будні дні і 480 у вихідні. Щоправда, цей прайс актуальний у низький сезон. На Новорічні та Різдвяні свята (з 28 грудня по 12 січня) ціни будуть дорожчі.

За прокат гірськолижного спорядження треба викласти з гаманця, як мінімум 200 гривень. Для лижників-дебютантів є можливість пройти вишкіл у спеціальній школі. Вартість навчання стартує від 600 і до 1200 гривень.

На гірськолижному курорті Славського «Динамо-Тростян» — одинадцять трас, шість з яких — міжнародні (тут часто проводять змагання і тренування збірної України). Тут денний абонемент на катання на лижах коштує 530 гривень, сезонний «безліміт» на катання — 12 тисяч гривень. Прокат лижного спорядження доволі дешевше: 70 гривень в день. За прокат сноуборда треба викласти 60 гривень в день. Вартість житла у карпатських будинках неподалік цього курорту стартує від 300 гривень за добу (без харчування, з однієї особи).

Журналістка «ВЗ» вирішила поцікавитися і цінами на проживання в готелях поруч з гірськолижними трасами Славського. Найдешевший номер економ-варіант — 950 гривень, стандартний номер — 1120 гривень. За номер люкс просять 2,5 тисячі гривень. Проживання у святковий період у 12−23 тисячі гривень (це пакетна пропозиція проживання на шість ночей плюс новорічний чи Різдвяний бенкет).

Цьогоріч серед лижників карпатських курортів, зокрема Тростяну і Плаю будуть і росіяни. Власники місцевих садиб кажуть, росіяни забронювали житло на новорічний період через систему Booking ще влітку. На один готель — дві російські сім’ї. Особливих умов до харчування та умов поселення не висувають.

«Цієї зими на святкові вакації до нас приїдуть переважно поляки, німці та українці з інших регіонів, — розповіла „ВЗ“ співвласниця садиби „Луг“, що у селі Головецько Сколівського району Юлія Гоїнець. — Також кататися на лижах у нашому регіоні полюбляють гості, які їдуть на оздоровлення до Моршина. Усі оцінюють колорит Карпат, галицьку кухню. Та й ціни тут комфортніші, ніж у Буковелі. Доба проживання у двомісному номері садиби — 750 гривень (без харчування). Якщо хочете сніданок у домашньому стилі з еко-продуктів, треба доплатити ще 60 гривень. Вартість вечері трохи дорожча, бо туди входять м'ясні гарячі страви».

Як сказав для «ВЗ» голова Славської ОТГ Володимир Бега, наразі лижний сезон ще не стартував, чекають на активні снігопади. Жоден з гірськолижних комплексів Славського досі не доробився до системи штучного снігу. Але за кілька років обіцяють засніжувати сколівські траси з «гармат». «Щороку наші зимові туристи висловлюють побажання щодо засніження трас, — каже пан Володимир. — Кількість гостей на Новорічні й Різдвяні свята залежить від снігу. Є погода і сніг — люди до нас їдуть. Ми готові складати конкуренцію Буковелю. Але все впирається у гроші на інфраструктуру. „Захар Беркут“ декларує, що ось-ось „гармати“ будуть. А „Динамо“… Це державна структура, яка постійно недофінансована, тому навряд чи там буде штучний сніг.».

Схожі новини