Передплата 2024 «Добрий господар»

Головному підозрюваному у пожежі в готелі "Токіо Стар" призначили заставу 53 млн грн

  • 15.10.2019, 19:54
  • 506

Суд залишив під вартою головного підозрюваного у справі пожежі в одеському готелі "Токіо Стар" підприємця Вадима Чорного

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Визначити розмір застави як альтернативного запобіжного заходу, достатнього для забезпечення виконання підозрюваним Чорним процесуальних обов’язків, передбачених КПК України у розмірі 53 мільйони 87 тисяч 760 гривень відповідно до наявних цивільних позовів від потерпілих осіб про стягнення матеріальної і моральної шкоди, заданої внаслідок кримінального правопорушення», — заявив слідчий суддя Вадим Іванчук.

Таке рішення він ухвалив після кількох днів засідання — спочатку суд продовжив терміни слідства до лютого 2020 року, потім відпустив під нічний домашній арешт адміністратора готелю Ірину Паровик.

Засідання по різних епізодах цієї справи почалося 11 жовтня, продовжилось 12 і 14, а останню ухвалу по Чорному оголосили 15 жовтня. І Чорний, і прокурор Євген Антощук заявили, що будуть подавати апеляцію на це рішення. Підозрюваний, зокрема, заявив, що сума застави не відповідає своїй головній задачі — забезпечення виконання ним процесуальних вимог.

Прокуратура раніше підтримала клопотання адвокатів Паровик про домашній арешт — жінку зобов’язали здати паспорти та постійно перебувати на місце проживання. У неї є двоє неповнолітніх дітей. На минулому засіданні обвинувачення виступало за утримання Паровик під вартою без застави.

Ще двоє підозрюваних у справі переховуються від слідства і оголошені в розшук, повідомив один з прокурорів. Це співвласник готелю «Токіо Стар» Сергій Дурач і головний інженер закладу. Його ім’я поки не повідомляється.

Також на судовому засіданні стало відомо про ще одну підозрювану — Оксану Єжак, яка в ніч пожежі працювала на рецепції. За словами Чорного, саме Єжак дала на нього покази, хоча б саме вона мала нести реальну відповідальність за події.

Чорний, який називає себе власником будівлі, у якій перебував готель «Токіо Стар», називає справу політичним замовленням — його ім’я в день трагедії назвав президент України Володимир Зеленський та пообіцяв, що одеський підприємець понесе відповідальність за життя дев’ятьох людей, які загинули в пожежі.

Чорний також заявляв на суді, що не має стосунку до готелю «Токіо Стар», лише готелю «Паровоз», який розташовувався на другому поверсі. Він також закликав суддю відпусти його зі слідчого ізолятору під заставу, на поруки чи під домашній арешт. Зокрема, через особисту небезпеку, мовляв в ізоляторі йому загрожує розправа від інших арештантів, які вважають його винними у вбивстві.

Прокуратура заявила, що у випадку зміни запобіжного заходу вважає можливим тиск на свідків з боку Чорного, знищення ним доказів або переховування від слідства, оскільки підозрюваний є американським громадянином. Сам Чорний перед судом заявив, що не хотів би, щоб його судили за пожежу в Сполучених Штатах і не став би тікати туди. Про готовність взяти Чорного на поруки заявляв головний рабин Одеси і півдня України Авроом Вольф, колишній голова обласної ради, політик Михайло Шмушкович і група з 15 журналістів.

Схожі новини