Передплата 2024 ВЗ

Сонячну станцію — хоч на багатоповерхівку, хоч у город

Аби продавати електрику за “зеленим” тарифом, треба вкласти в обладнання 5-10 тисяч доларів

Сонячними панелями на даху приватного будинку уже нікого не здивуєш. Однак все більше українців встановлюють не лише одну-дві батареї, аби економити на електриці, а цілі сонячні станції, які можуть приносити чималий дохід.

Річ у тім, що домашнім станціям, потужність яких до 30 кВТ, не треба отримувати ліцензію, аби продавати надлишок електроенергії за «зеленим» тарифом. Достатньо лише подати в обленерго заяву-повідомлення та укласти договір купівлі-продажу електрики.

З 1 жовтня в Україні почали діяти нові «зелені» тарифи для домогосподарств. Відповідно до них, що давніше встановлена сонячна станція, то вищий тариф отримуватиме власник. Так, для СЕС, які введені в експлуатацію до 31 грудня 2014 року, тариф становить 989,62 коп/кВт•год (без ПДВ). Ті власники, які встановили домашні СЕС з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року лише 499,27 коп/кВт•год (без ПДВ).

«Те, що для станцій, встановлених пізніше, „зелений“ тариф нижчий, логічно, адже з кожним роком вартість фотогальванічних елементів знижується. Зрештою, „зелений“ тариф для домогосподарств і так суттєво вищий, ніж для промислових СЕС, — каже голова Асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич. — Важко спрогнозувати, наскільки може бути прибутковою станція з потужністю до 30 кВТ. Все залежить і від того, яке обладнання встановили, де його встановили, а також скільки електрики споживає саме домогосподарство».

Експерти підрахували, що сонячна станція потужністю 5−10 кВт обійдеться приблизно у 5−10 тисяч доларів. Це не мала інвестиція для пересічної сім’ї, тому, попри привабливі «зелені» тарифи, особливого буму на домашні сонячні станції в Україні нема. На початок цього року у нас налічувалось приблизно 7,5 тисяч домогосподарств, які продавали надлишки зеленої електрики (як від сонячних, так і від вітрогенерацій).

Утім, навіть така незначна кількість домашніх станцій вельми стурбувала тодішнього міністра енергетики Ігоря Насалика. Мовляв, домашні сонячні станції переросли у високорентабельний бізнес, вони розбалансовують мережу, а тому треба обмежити їх розвиток. Хоча сумарна потужність усіх таких станцій — всього 160 Мвт, тобто менше, ніж одна сонячна електростанція, яка належить Ринату Ахметову. Відтак українцям заборонили розташовувати сонячні панелі на земельних ділянках — лише на дахах та капітальних спорудах. На сьогодні це обмеження скасували, тож приватні землевласники знову можуть встановлювати панелі на земельних ділянках, а не лише на дахах.

До речі, в обленерго повідомляють, що встановлювати сонячні панелі можна навіть на дахах багатоквартирних будинків. Однак ОСББ не можуть продавати електрику за зеленим тарифом, оскільки є неприбутковими організаціями. Але використовувати таку електрику для власного споживання можуть. Власники квартир можуть встановити СЕС на даху багатоквартирного будинку, якщо орендувати дах (для цього треба отримати згоду усіх мешканців), а також збільшити виділену потужність споживання на квартиру (зазвичай потребує додаткового збільшення виділеної потужності на всю багатоповерхівку).

Власне саме з виділенням додаткової потужності споживання виникає чимало проблем. Адже якщо умовно приєднана потужність приватного помешкання 5 кВт, а ви плануєте встановити генеруючу установку потужністю 10 кВт, то вам потрібно додатково ще 5 кВт. Аби збільшити приєднану потужність, треба замовити проект, вартість якого може сягати кільканадцяти тисяч гривень.

Крім того, обленерго має встановити спеціальний вузол обліку — тобто лічильник, який рахуватиме, скільки ваша установка згенерувала електроенергії і скільки ви спожили. Його вартість в середньому 10 тисяч гривень. Відтак, якщо хочете заробляти на зеленому тарифі, для початку треба назбирати достатньо «зелених».

Бізнес явно не для бідних, адже середній термін окупності СЕС — приблизно 6−7 років. Зате можете бути впевнені, що споживаєте чисту електрику, для якої не треба спалювати вугілля чи ядерне паливо.

Схожі новини