Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Членів Антикорупційного комітету від правлячої партії де-факто "нагнули" змінити рішення щодо корупційних ризиків у запропонованих змінах до Конституції", - Ірина Фріз

  • 04.09.2019, 16:34
  • 457

Представники «Слуги народу» проігнорували застереження представників інших фракцій парламенту щодо корупційних ризиків, які містяться в законопроекті 1014 «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, НАБУ, призначати на посади та звільняти з посад Директора НАБУ і Директора ДБР)», і ухвалили рішення про відсутність корупційних ризиків у тексті поправок до основного закону країни

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук повідомила депутат фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз за результатами засідання комітет з питань антикорупційної політики.

«Щойно на Антикорупційному комітеті відбувся прецедент, коли членів комітету від правлячої партії де-факто „нагнули“ змінити рішення комітету прибравши фразу з висновку „містить корупційні ризики“ щодо законопроекту 1014, яким президент матиме право призначати та ЗВІЛЬНЯТИ одноосібно голів НАБУ, ДБР та утворювати „незалежні регуляторні органи“ (будь-які, без переліку таких органів, щоб економити конституційний текст, як сказав доповідач „слуг“). Проголосували лише „слуги“ — 11 осіб, представники „Європейської Солідарності“ та наші колеги по комітету — представники інших фракцій, були зрозуміло проти», — написала Ірина Фріз.

Вона наголосила, що дані конституційні зміни створюють можливості для здійснення тиску з боку президента на інші гілки влади, і дають йому реальний інструмент впливу на парламент і уряд.

«Аргумент про те, що ці зміни в Конституцію дають підстави не лише цьому президенту втручатись у сферу виконавчої та законодавчої влади розбився об дисциплінарну повинність фракції влади. Напевно тому й поспішають так, адже втримати її на початковому рівні далі буде все важче й важче», — зазначила Фріз.

Окрім цього, депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар повідомила, що під час засідання комітету представник Президента у Конституційному суді звинуватив депутатів восьмого скликання в створенні НАБУ, як інституції, що не відповідає Конституції.

«Щойно представник Президента у Конституційному суді Федір Веніславський звинуватив мене, Ірину Фріз і колег з попереднього скликання за голосування „антиконституційного органу Національного антикорупційного бюро“. Занавіс. Дякую Голові комітету за визнання створення НАБУ „попєрєдніками“ позитивним кроком», — повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук Вікторія Сюмар

Схожі новини