Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Як вивезти за кордон п’ять об’єктів кожен вагою в півтонни?”

Бронзові фігури з Монументу слави у Львові поїдуть на виставку в Австрію.

Як відомо, демонтовані скульптури радянських солдатів із 30-метрової стели колишнього Монументу слави, що на вул. Стрийській, передані як експонати у львівський Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору». Однак там вони не лежатимуть непотрібним металобрухтом. Як повідомила «ВЗ» директор музею «Територія терору» Ольга Гончар, у вересні п’ять бронзових горельєфів поїдуть в Австрію на виставку «Сучасне українське мистецтво — між вогнем і вогнем».

«Цей промоційний проект в Австрії організовує МЗС України, — сказала Ольга Гончар. — Це проект про сучасне українське мистецтво — у рамках Року співпраці України і Австрії. Ми зараз у стадії підписання договору з МЗС. Перевезення цих фігур — ще один виклик, з яким ми зіштовхнулися. Це дуже складна бюрократично-логістична процедура. Можливо, коли будемо перевозити їх через кордон, запросимо журналістів, щоб вони це все зняли, зокрема, з дрону, і зробили окремий фільм. А коли експонати повернуться, зробимо спеціальну прес-конференцію, присвячену тому, як вивезти за кордон на виставку п’ять об’єктів кожен вагою в півтонни і розміром 4 на півтора метри. Це дуже цікава історія. Музей від цієї акції жодного прибутку не отримає, крім промоції. Вартість транспортування і всі логістичні питання повністю покриває наше МЗС. Конкретної суми ще не називають, наразі підраховують».

Довідка «ВЗ»

Бронзові горельєфи радянських воїнів були вмонтовані у 30-метровим пілон Монументу слави, викладений гранітом. Це представники основних родів військ: піхотинець, танкіст, артилерист, льотчик, матрос. Меморіал відкрили 1970 року. Авторський колектив — скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, художник-монументаліст Олександр Пирожков, архітектори Мирон Вендзилович та Аполлон Огранович. У грудні 2018 року пілон демонтували через його аварійний стан.