Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці дослідили ДНК чоловіка, якого вважали вампіром

  • 05.08.2019, 19:57
  • 709

Археологи вивчили останки фермера Джона Барбера, який помер в США на початку 19 століття, і, на думку сучасників, був вампіром.

Той факт, що чоловіка вважали вампіром, може бути пов’язаний з епідемією туберкульозу в цьому регіоні, пише nv.ua з посиланням на Science Alert.

На думку американських археологів, на початку 1800-х років родина розкопала могилу свого родича, щоб спалити його серце. Втім, орган вже розклався. Тоді вони поклали його череп на ребра і схрестили під ними кістки кінцівок. Могила чоловіка була випадково виявлена в кінці минулого століття в гравійному кар'єрі в Грісволда, штат Коннектикут.

«Цей випадок був загадкою з 1990-х років. Тепер, коли ми розширили технологічні можливості, ми хотіли повернутися до трупа під умовним ім'ям JB 55, щоб подивитися, чи зможемо ми розгадати таємницю того, ким він був», — сказала Чарлі Маршалл, судмедексперт з SNA International в Олександрії, штат Вірджинія, яка працювала над проектом.

Проект пролив світло на моторошний страх вампірів в Новій Англії — особливо в Коннектикуті і Род-Айленді — у кінці 1700-х і початку 1800-х років, і його зв’язок з поширенням туберкульозу. Жителі регіону вважали, що хвороба була настільки жахливою, що ті, хто помер від неї, покидали свої могили, заражаючи родичів.

«Це були не кажани, що літали всю ніч. Це не Бела Лугоши», — сказав Ніколас Беллантоні, археолог штату Коннектикут, який працював над цією справою з самого початку і є одним з авторів доповіді. Але справа в тому, що туберкульоз часто викликав кривавий кашель і залишав жертв блідими і виснаженими, з кров’ю по кутах рота.

Чоловік, якого, як з’ясували вчені, звали Джон Барбер, був, ймовірно, працьовитим фермером. У нього була зламана ключиця, яка не зажила правильно, колінний артрит, який міг зробити його слабким. І він помер жахливою смертю, ймовірно, від туберкульозу, який був настільки жахливий, що поранив ребра.

Після того, як могила Барбера була виявлена, його останки були відправлені в музей для вивчення, а зразок кістки стегна був відправлений до лабораторії ДНК для аналізу. Але технологія 30 років тому дала мізерні результати і ідентифікація була неможлива. Але коли були використані сучасні інструменти — профілювання Y-хромосомної ДНК і прогнозування прізвищ за генеалогічними даними, доступним в Інтернеті, — експерти заявили, що знайшли збіг з прізвищем: Барбер.

«Тут, в Новій Англії … у нас були великі фермерські родини. Люди не розуміли передачу хвороби, у вас були члени сім'ї, які хворіли на туберкульоз, сиділи за обіднім столом з усією родиною, кашляли, і у вас були жертви, туберкульозу, які спали в одній кімнаті з п’ятьма або шістьма братами і сестрами», — пояснює Ніколас Беллантоні.

Члени сім'ї часто проводили ексгумацію померлих від цієї хвороби, на початку 18 століття лікарі задокументували 80 таких випадків, в основному у віддалених районах Нової Англії. За словами істориків, люди «хотіли захистити тих, хто ще жив».

Схожі новини