Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Одеському кінофестивалі вручили перші нагороди

Сьогодні ввечері відбудеться церемонія закриття 10-го ювілейного ОМКФ, медіапартнером якого є канал «Україна», а в передостанній день були показані останній фільм-учасник Міжнародної конкурсної програми - «Тут був Саша» та друга частина Національного конкурсу короткого метра.

19 липня у Фестивальному центрі «Родіна» були названі найкращі фільми Національної конкурсної програми за версією Журі Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI). Найкращим повнометражним фільмом стала стрічка «Мої думки тихі» молодого режисера Антоніо Лукіча, а найкращим короткометражниим фільмом — «У нашій синагозі» Івана Орленка.

Соціальна драма режисера Ернестаса Янкаускаса «Тут був Саша» відкриває перед глядачем історію бездітної пари, яка вирішує усиновити дитину, і це рішення назавжди змінить життя трьох людей. Картину на ОМКФ представили режисер Ернестас Янкаускас та виконавці головних ролей Ґабія Сіурбите та Валентин Новопольський. «Я дивлюся на життя позитивно, тому ми робили цей фільм для дискусії, для людей, що навіть в самих складних ситуаціях є світло у кінці тунелю», — розповів режисер.

Показом фільму «Прощання з ніччю» відкрилась ретроспектива Катрін Деньов. Картину особисто представила акторка. «Насправді це той фільм, який я дуже полюбила. Мені дуже подобається історія, сюжет. І мені дуже подобається персонаж, якого я граю. Це фільм, в якому досить чітко висловлюється позиція. Я думаю, стрічка буде близька жінкам, тому що багато хто з них може уявити ситуацію, подібну до сюжету фільму, і поставити себе на місце моєї героїні», — сказала французька кінозірка.

На 10 кінофестивалі вже вручили перші нагороди. 60 тисяч гривень від ОМКФ отримала грузинська драма «Panopticon». Приз від телеканалу «Україна» номіналом у 60 тисяч гривень вручили проекту Валентина Васяновича «Відблиск». Приз у розмірі 85 тисяч гривень від глобального руху солідарності за ґендерну рівність HeForShe, заснованого структурою Організації Об’єднаних Націй, вручили двом проектам: трагікомедії «Перше вересня» Романа Бондарчука та «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка.

У номінації Work in progress журі відзначило такі роботи: україно-швейцарський проект «Забуті». Режисерка Дарія Онищенко отримала приз у розмірі 150 000 гривень від Українського Інституту. Приз від новин «Сьогодні» телеканалу «Україна» — 60 тис. грн отримав документальний проект «Крихка пам'ять» молодого режисера Ігоря Іванка. Нагороду від генерального авіаперевізника МАУ — авіаквитки номіналом в 2000 євро отримав проект «Грім» режисера Іоане Бобейка.

Призи EastSeries: комплекс послуг постпродакшн на суму 20 000 євро від компанії Star Media взяв україно-ізраїльський проект «Щаслива нація». Спеціальну нагороду від Series Mania — персональне запрошення взяти участь у Series Mania Writers" Campus отримала робота «Подарунок».