Передплата 2024 «Добра кухня»

Сільських принцес возить… карета!

Когось – у дитсадок, а когось – у ліс за ягодами-грибами.

У селі Брунетівка Старовижівського району з’явилася… карета. Вона не виросла з гарбуза, як у відомій казці, а вийшла з-під майстровитих рук сільського умільця Олександра Бондаря. Ця карета возить маленьких принцес та принців до дитсадка і в школу. І заздрять цим дітлахам усі навколо!

— То батько таке «таксі» для себе зробив, щоб внуків возити, — розповідає син майстра, теж Олександр Бондар. — Нас в батьків троє дітей — два брата й сестра. І в кожного велика родина. Як збирається малеча разом — цілий дитсадок! А батько мав у хазяйстві прицеп до жигуля, документи на який не зміг зробити. То, щоб не пропадало добро дарма, й переробив його.

Не знаю, чи ще десь в Україні хтось може похвалитися, що каретою їздить, скажімо, бульбу садити. А малі нащадки Бондарів вже не уявляють, як то жили без неї. Мчить кобилка Зорка їх у поле та в ліс. Висипає з карети малеча полоти грядки чи збирати ягоди з грибами. З усмішкою, радісно. Бо знають: як би не натрудилися, а в дорозі неодмінно відпочинуть, прокатавшись з вітерцем.

Дуже виручна карета під час затяжних осінніх та весняних дощів, коли інакше нема як добратися до дитсадка чи школи. Дід впрягає Зорку — й вона впевнено торує свій маршрут. Ще й задоволено ірже, виконуючи цю почесну місію. Як є місце у кареті, дід Олександр ще садить у салон й сусідських дітлахів, які ласкаво називають сусідський транспорт тачанкою.

Надворі якраз задощило. Олександр молодший виводить Зорку, впрягає її у карету, зверху якої красується «шашечка» 5−35−35. За мить біля неї стає так людно, що всі дітлахи всередину й не поміщаються. Тільки їздовий гукає «вйо-о-о!» — карета наче оживає: принцеси й принци аж пищать від радощів!

Волинська область. Фото автора

На фото: Зорка впевнено торує шлях до дитсадка, у поле чи в ліс