Передплата 2024 «Добрий господар»

У Чорнобильській зоні виросли гігантські квіти (фото)

  • 07.07.2019, 15:26
  • 2 442

У Чорнобильській зоні у липні розквітли жовта і водяна лілії, які знаходяться на території України під особливою охороною через свої великі розміри.

Про це повідомляє УНІАН.

«Глечики жовті (латаття жовте) — багаторічна водяна рослина з товстим повзучим кореневищем. Зустрічається в стоячих і повільно текучих водах. Цвіте у червні-липні. Плід — глечикоподібна коробочка. Кореневищем і листям латаття живляться бобри, водяні пацюки, видри та інші тварини, а насінням — водоплавні птахи. Всі частини рослини в сирому вигляді є отруйними. Використовується в народній медицині. Латаття жовте занесене до Зеленої книги України, куди входять рослини рідкісні і знаходяться під загрозою зникнення, та типові природні рослинні угруповання, які підлягають охороні», — повідомляють у Facebook фахівці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Фахівці відзначають, що латаття Чорнобиля — найбільші квіти української флори. Діаметр рослини досягає 15 см, а кореневища можуть рости на дні водойми на глибині до 5 м. Очевидці діляться враженнями про те, що на ніч красиві квіти опускаються на воду, а зі сходом сонця розпускають свої прекрасні пелюстки. Латаття широко використовують у науковій та народній медицині. Цвітуть вони, як правило, протягом трьох літніх місяців.

Схожі новини