Передплата 2024 «Добра кухня»

Сестри Савченко «прописалися» на Донбасі

Тепер обидві у депутатки намірилися.

Вийшовши у травні зі СІЗО, Надія Савченко не змусила довго на себе чекати у Верховній Раді, під куполом якої збиралася влаштувати депутатам братську могилу. Ба більше: «гранатометна» депутатка бачить себе з мандатом й у парламенті наступного скликання. Сама у ЦВК зареєструвалася — у мажоритарному окрузі, і сестру підтягнула.

Спершу Савченко анонсувала похід на вибори партійним списком. Її іменна партія навіть з’їзд провела. Але на підходах до ЦВК плани здулися: довелося обмежитися лише кількома кандидатами у мажоритарних округах. Четверо зі семи висуванців балотуватимуться у Донецькій області. Зокрема, сама Савченко — в окрузі з центром у Зайцевому. Її сестра Віра — в окрузі, який включає Авдіївку і Ясинуватський район.

Савченко пояснила «обрізання» тим, що партія не зібрала кошти на грошову заставу (4 млн 173 тис. грн) для висунення «списочників». Хоча тут інше прочитується. Варіант зі списком, по суті, зобов’язував би Савченко йти на вибори у командному складі. А це, враховуючи «невидимі» рейтинги «Громадсько-політичної платформи», — 100-відсотково гарантований проліт фанерою над Верховною Радою. Балотуючись по мажоритарці, Савченко, схоже, сподівається, що тут диво таки може трапитися: а раптом вигорить? І Донеччину обрала не випадково. Мабуть, розраховує просльозити тутешнього виборця бравадними історіями про свою «миротворчу місію», яку ні у Києві, ні у Вінниці, ні у Львові оцінити не здатні.

У свої VIP-агітатори Савченко може сміливо одразу десятеро суддів Конституційного Суду записувати. Саме стільки «мантієносців» у сам розпал виборчої кампанії піднесли «гранатометній» депутатці приємний для неї подарунок — визнали неконституційним положення 176-ї статті Кримінального кодексу, яке передбачало, що для осіб, котрим інкримінують злочини проти держави, може бути застосований лише найжорсткіший запобіжний захід — тримання під вартою. Серед скаржників до КС була і Савченко. Нагадаємо, їй висунули звинувачення у підготовці теракту і вчиненні дій, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (за пред’явленими статтями Савченко загрожує від 15 років до довічного ув’язнення). Тепер виходить, що, обираючи Савченко запобіжний захід, крім СІЗО, судді мали розглянути і м’якші варіанти…

Після вердикту КС таким же підходом мають керуватися до всіх, хто проходить за такими статтями Кримінального кодексу, як державний переворот, сепаратизм, теракт, державна зрада, шпигунство. Може, до мантій служителям конституційної Феміди в обов’язковому порядку ще й панамки треба видавати? А то їм так у голови напекло, що у безальтернативності арешту за переліченими статтями побачили «порушення верховенства права та обмеження права особи на свободу й особисту недоторканність».

Савченко вже медаль собі повісила, тиражуючи скандальне рішення КС і розповідаючи про свою «правозахисну» перемогу. Ось тільки можливі наслідки цієї перемоги лякають.

А тим часом…

У кандидатських списках на дочасних виборах до Верховної Ради засвітився брат путінського кума Віктора Медведчука Сергій, який після Помаранчевої революції зник не лише з політики, а й з інформаційного простору. Медведчук-молодший очолював податкову на Львівщині, поки указом тодішнього президента Кучми не пішов на підвищення — був призначений першим заступником голови ДПА. Але у новому кріслі лише на рік затримався: за три дні до інавгурації Ющенка Кучма звільнив Сергія Медведчука. На цьому публічні хроніки Медведчука-молодшого обірвалися на довгих 14 років. Як писав «Форпост», експодатківець зосередився на бізнесі, осівши в елітному маєтку у Кончі-Заспі. У кандидатському досьє на сайті ЦВК 60-річний Сергій Медведчук (балотується по округу на Луганщині — від «Опозиційної платформи — За життя») значиться як президент ТОВ «Керамбуд».

Схожі новини