Передплата 2024 ВЗ

Як так?! Лукашенко обурила запропонована Росією компенсація за шкоду від прокачування «брудної» нафти

  • 07.06.2019, 18:08
  • 640

Президент Білорусі Олександр Лукашенко обурився, що РФ через ситуацію із забрудненням магістрального нафтопроводу Дружба в перспективі може відшкодувати Білорусі 20 млн. доларів , у той час як міжнародні компанії вимагають від російської сторони до 800 млн.доларів.

Про це повідомляє Новое Время з посиланням на Прайм.

Цю заяву глава держави зробив під час відвідин білоруського нафтопереробного заводу Нафтан. Він, зокрема, зазначив, що бачить в ЗМІ інформацію про те, що ряд міжнародних компаній пред’являють Росії збитки на суму до 800 млн.доларів.

«Але ми найбільше постраждали. А нам кажуть: ну, що там, білоруси, — вони нічого не втратили. Як так?! Тому треба стежити і дивитися, чому вони, наприклад, платять 800 млн. доларів збитків, а ми більше за всіх постраждали, але 20 млн», — сказав Лукашенко.

Він заявив також, що білоруські НПЗ повинні в діловому ключі вирішувати питання про компенсацію втрат через поставки забрудненої хлоридами російської нафти, підкресливши, що треба берегти свої інтереси, але не «плазувати на колінах».

«Не треба кричати, наступати і інше, але свої інтереси треба берегти. Але повзати на колінах не треба. Треба сідати і по-діловому вирішувати», — сказав глава держави.

У квітні в трубопровідну систему Дружба, по якій йде експорт нафти з РФ через Білорусь в європейському напрямку, потрапила забруднена хлоридами сировина. Забруднена нафта дійшла до НПЗ у Мозирі, де в результаті було пошкоджено обладнання, а на Нафтані встигли зреагувати, значно знизивши завантаження підприємства.

Польща і Україна зупинили прийом нафти 24−25 квітня. Протягом травня прокачування «чистої» нафти з РФ відновилося в Білорусі, Україні і далі в Словаччині, Чехії та Угорщини. Для очищення ділянки до Польщі, яку планується завершити до 10 червня, Білорусь почала транспортування забрудненої нафти по Дружбі назад до РФ.

Раніше повідомлялося, що через проблеми з нафтопроводом Дружба видобуток нафти в РФ впав сильніше, ніж передбачалося.

Схожі новини