Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На диво добре збереглася: археологи виявили в Єгипті феноменальну стародавню знахідку

  • 22.04.2019, 16:55
  • 909

Археологи неподалік від міста Сохаг виявили незайману гробницю епохи Птолемеїв. Вік знахідки оцінюють у більш ніж 2000 років. Усередині виявлені незаймані мумії, а також яскраво розфарбовані настінні розписи, які на диво добре збереглися, незважаючи на вік.

Похоронний комплекс «допомогли» знайти чорні археологи, які проводили в цьому районі незаконні розкопки. Зловмисників затримали, а фахівці приступили до вивчення історично значимої знахідки, пише «Сегодня».

При детальному вивченні з'ясувалося, що гробниця належала високопоставленому вельможі на ім'я Туту і його дружині, що жив в епоху Птолемеїв. Муміфіковано було тільки тіло чоловіка. Глава Вищої ради Єгипту у справах старовини Мустафа Вазирі назвав гробницю однією з найцікавіших знахідок: вона зберегла яскраві фарби, і, крім того, в ній було ритуально поховано більше 50 мумій мишей, кішок і птахів — таких як ібіси, соколи і орли.

Інша гробниця, з Саккари, значно старша: їй понад 4000 років. Була зведена за часів фараона Джедкара Ісесі. Тут у вапняковому саркофазі знаходилась мумія високопоставленого чиновника на ім'я Хуві, поруч лежало безліч артефактів, а стіни, як і в разі гробниці в Сохаг, виблискували «свіжими» фарбами.

У гробницю веде невеликий коридор, прикрашений фресками «королівських» квітів і малюнків: це зустрічається тільки у випадках поховання царствених осіб і наближених до них людей. Про фараоні Джедкара Ісесі відомо не дуже багато, і виявлення гробниці людини з його оточення дозволяє більше дізнатися про той час.

Розшифровка малюнків триває, але вчені вже знайшли в південній частині похоронного комплексу зображення самого Хуві. Він сидить за столом з подарунками, список яких наведено на східній стіні.

Схожі новини