Передплата 2024 «Добрий господар»

«Відчуваю, що ці дебати матимуть історичні наслідки … для Росії»: що кажуть західні оглядачі про передвиборчі баталії в Україні

  • 20.04.2019, 08:34
  • 1 013

На стадіоні «Олімпійський» завершилися дебати між кандидатами у президенти України, за якими уважно стежили у світі. Загалом оглядачі відзначають, що дебати виглядали напруженими та малозмістовними, але не змінили сприятливу для Зеленського ситуацію перед виборами.

Про це повідомляє Голос Америки.

«Перемогли обоє. Зеленський не припустився помилок і продовжує рух до перемоги на виборах. Прихильники ж Порошенка оцінять його бойовий настрій, який допоможе йому на виборах до Ради восени», — коментує результати дебатів Александр Кларксон, дослідник Королівського коледжу у Лондоні.

«Дебати завершились. Порошенко тримався відомих тез. Зеленський був енергійнішим, але підняв питання про нездатність Порошенка виконати обіцянки. Ці дебати не переламали ситуацію, як це було потрібно Порошенку», — пише журналіст Ян Бейтсон.

«Порошенко сказав, що мав сказати, щоб активізувати своїх прихильників, те чого ми очікували і що чули в останні три тижні. Але він не сказав нічого такого, щоб переломити ситуацію… Зеленський мабуть теж зробив, що мав зробити, а саме — тримав себе в руках. Його виступ може і не додасть йому голосів… Але його відрив такий, що достатньо навіть посереднього виступу», — ділиться оцінкою дебатів канадський журналіст Майкл Колборн.

Експерт сайту розслідувань Bellingcat Арік Толер побачив в останніх кадрах дебатів їх найхарактерніший момент. Зеленський своїм жестом на камеру нагадав йому образ «Бората Сагдієва», персонажа створеного британським коміком Сашею Бароном Коеном.

«Яскравий момент дебатів в Україні — це те, що Зеленський повторив у стилі Бората жест „My wife, very nice!“, а Порошенко співав національний гімн», — пише Толер.

Журналіст Бен Аріс вважає, що сам факт того, що подібні дебати мали місце вплине на регіон, зокрема на Росію.

«Відчуваю, що ці дебати матимуть історичні наслідки … для Росії. Вони змінили те, як у Східній Європі проходять вибори», — вважає Аріс.

На те, що вибори в Україні надихають росіян, як альтернативу авторитаризму Путіна звертають увагу чимало оглядачів. Втім з цією тезою погоджуються не усі.

Історик Тарік Амар (Tarik Cyril Amar) твітує, що «дебати — а не загалом вибори — насправді допоможуть путіністам переконувати, що все це (вільні вибори — прим. ГА) — просто цирк».

Скептично дебати оцінив і журналіст служби «Радіо Свобода» Крістофер Міллер. Він вважає, що на дебатах програли українські виборці.

«Не думаю, що тут є переможець. Але мабуть є переможений — українські виборці, які не отримали нових відповідей на чимало важливих питань, які можуть визначити долю країни», — твітує Міллер.

«Не треба більше дебатів на стадіонах», — твітує про подію згаданий вище канадський журналіст Колборн.

Схожі новини