Передплата 2024 «Добрий господар»

У США лікар-репродуктолог 40 років потай від пацієнток запліднював їх своїм сім’ям

  • 20.03.2019, 17:35
  • 830

У США лікар-репродуктолог близько сорока років використовував свою сперму для запліднення пацієнток і став батьком щонайменше 50 дітей.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі The Atlantic, повідомляє «Прямий».

Зазначається, що гінеколог зі штату Індіана Дональд Клайн з 1970-х років потай запліднював жінок, видаючи власні зразки за генетичний матеріал різних донорів.

Пацієнтки ні про що не підозрювали до 2014 року, коли одна з дочок Клайна Якоба Баллард, знаючи, що була зачата від донора, вирішила знайти своїх єдинокровних братів або сестер через спеціальний форум.

Там вона звернула увагу на одну з учасниць, мати якої також лікувалася у Клайна. Жінка була дуже схожа на Якобу і за результатом ДНК-тесту виявилася її сестрою. Пізніше знайшлися ще шість братів і сестер.

Згодом й інші діти пацієнток Клайна виявили свої родинні зв'язки. В результаті останніх тестів ДНК батьківство лікаря довели вже 50 осіб.

Як пише The Atlantic, деякі з дітей Клайна «високо оцінюють внесок» лікаря в їхню долю, інші ж в жаху від події і подали на американця до суду.

Гінеколог зізнався у використанні власного генетичного матеріалу близько 50 разів, заявивши, що він знищив усі медичні записи про це.

За його словами, отримати сперму від інших донорів у той час було набагато складніше і займало більше часу, ніж використовувати власну.

У 2017 році суд Індіани оштрафував Клайна на 500 доларів і засудив до одного року тюремного ув'язнення умовно. Його також позбавили медичної ліцензії, однак репродуктолог вийшов на пенсію ще в 2009 році.

Схожі новини