Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сербська церква не визнає ПЦУ та називає її «штучною конфедерацією розкольницьких структур», — ЗМІ

  • 13.03.2019, 14:58
  • 457

Сербська православна церква (СПЦ) не визнає Православну церкву України.

Про це, як повідомляє белградська проурядова газета «Політика», йдеться в листі, який направили до всіх православних церков, передає «Радіо Свобода».

У матеріалі не вказано, коли і на якому рівні було ухвалене таке рішення.

Сербська православна церква «вважає неканонічним вторгнення вселенського патріарха Варфоломія на територію Російської православної церкви і його рішення у звʼязку з Україною».

Православну церкву України СПЦ називає «штучною конфедерацією розкольницьких структур».

Київську митрополію «ніяк не можна ототожнювати з нинішньою Україною, оскільки вона перебуває під юрисдикцією Московського патріархату ще від 1686 року», мовиться в листі. Автори листа замовчують факт, що Київська митрополія існувала вже кілька століть перед тим, як була підпорядкована московській церковній владі.

У листі уточнюється, що СПЦ визнає лише Українську православну церкву, очолювану митрополитом Онуфрієм, котра перебуває в складі Московського патріархату. Сербська церква «рекомендує» всім своїм архієреям й священикам утриматися від літургічного і канонічного спілкування з «паном Епіфанієм та всіма, що перебувають у єдності з ним».

Белградська газета нагадує, що така позиція СПЦ була очікуваною, оскільки її архієрейський собор у листопаді й у січні висловив критичне ставлення щодо рішень вселенського патріарха Варфоломія.

Січневе повідомлення СПЦ було оприлюднене на офіційному сайті Московського патріархату і на окремих грецькомовних, англомовних й російськомовних порталах.

Схожі новини