Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В окупованому Криму суд залишив під арештом двох захоплених українських моряків

  • 25.12.2018, 17:35
  • 359

Сьогодні підконтрольний Росії Верховний суд Криму відмовив у задоволенні апеляційних скарг захопленим українським військовим - співробітнику СБУ Андрію Драчу та старшому матросу з катера «Нікополь» В’ячеславу Зінченку.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

При цьому суд скоротив на один день термін утримання Драча під вартою — з 25 на 24 січня 2019 року.

Захист зазначив, що Драч є військовослужбовцем і щодо нього необхідно було проводити розгляд у військовому суді.

Прокурор Богдан Горб заперечив проти задоволення скарги, вказавши, що Україна і Росія не перебувають у стані війни.

Адвокат Артем Пепа підкреслив, що для застосування Женевської конвенції не потрібна наявність війни, а всі ознаки збройного конфлікту (25 листопада в районі Керченської протоки — ред) у наявності. Також захист звернув увагу, що суд не вивчив відомості про зв'язки Драча, який до анексії Криму вісім років навчався і служив у Севастополі.

Після засідання Андрій Драч повідомив адвокату, що посилка з теплими речами надійшла, але він її досі не отримав.

Тим часом Зінченко залишиться в московському СІЗО до 24 січня 2019 року. Адвокат моряка Еміне Авамілєва заявила, що мав місце збройний конфлікт і її підзахисний після цього конфлікту має статус військовополоненого, а питання утримання під вартою повинен розглядати військовий суд. Також у своєму виступі вона зазначила, що Зінченко має родичів у Сімферополі і Феодосії, які готові розмістити моряка у разі рішення про запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Сам двадцятирічний матрос Зінченко після засідання повідомив адвокатові, що нічого не потребує, умови утримання в камері — нормальні. Попросив передати рідним, що «все в порядку, тримаюся, сподіваюся, що скоро звільнять». Зінченко також повідомив, що з ним «розмовляв без протоколу» співробітник ФСБ Росії, але він крім особистих даних йому нічого повідомляти не став.

25 листопада російські силовики у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях, захопили їх і 24 членів їхніх екіпажів. Троє моряків при цьому були поранені. Усіх захоплених українців утримують у СІЗО в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими.

Схожі новини