Передплата 2024 ВЗ

«Якщо людина має доходи менші, ніж мінімальна заробітна плата, субсидія не призначається»

В управлінні соціального захисту ЛМР розповіли, чи може отримати субсидію людина із доходами, меншими за мінімальну заробітну плату.

До редакції «ВЗ» зателефонували наші читачі із запитанням: «Чи має право на субсидію людина, яка працює на півставки?». Ми попросили відповісти на це запитання заступника начальника управління соціального захисту ЛМР Лесю Дронь.

— Чи належить субсидія тим, хто пра­цює на півставки?

— Півставки є різними… Все залежить від того, як нараховують зарплату цій людині, — пояснює Леся Дронь. — У людини може бути оклад 15 тисяч грн., а півставки — це 7,5 ти­сячі грн. У такому разі людина має право на субсидію. Відповідно до положення про на­дання житлових субсидій, субсидія не при­значається, якщо людина має доходи менші, ніж мінімальна заробітна плата. На сьогод­ні мінімальна зарплата — 3723 грн. (з но­вого року, з огляду на затверджений Дер­жавний бюджет, мінімальна зарплата буде 4100 грн. — Авт.). Якщо ці півставки є біль­шими, ніж мінімальна заробітна плата, то, звичайно, ця людина буде мати право на субсидію. Крім того, є винятки, при яких за рі­шенням комісії надається право призначати субсидію, наприклад, якщо у родині є нарко­залежні, алкозалежні або ті, хто перебуває у місцях позбавлення волі.

— Якщо людина алкозалежна, вона має стояти на обліку?

— Достатньо довідки від лікаря. Тоді є пом’якшення у порядку надання житлових субсидій. До 1 жовтня такі сім’ї взагалі не мали права на субсидію, а зараз для сімей, які перебувають у складних життєвих обста­винах, передбачені субсидії. Хтось перебуває у місцях позбавлення волі, хтось зловживає алкоголем або наркозалежний. Або люди­на довго хворіє, не маючи інвалідності. По­зитивне рішення комісії може бути прийнято у тому випадку, якщо буде проведено обсте­ження житлових умов і в акті буде зазначено, що ця сім’я перебуває у складних життєвих обставинах.

— Якщо сім’я має пральну машину, то вже не отримає субсидії?

— Пральна машина — не показник. Коли за­ходите у дім, одразу видно, якими є статки сім’ї. Якщо у квартирі живуть пенсіонери, які ледве перебиваються з копійки на копійку, це одразу видно. Крім пенсії, у них інших дохо­дів немає. Або людина довший час хворіє, і це підтверджено висновками лікарської комісії.

— А якщо підприємство не може пла­тити більше, ніж півставки? Відповідно, працівники звільняються…

— А чому не може платити більше? Якщо роботодавець бере на себе обов’язок бути підприємцем, наймає робочу силу, то має ви­конувати закон про мінімальну заробітну пла­ту. А люди, які звільняються, не матимуть суб­сидії. Це раніше був порядок, що купа людей не працювали, але мали право на субсидію. Зараз, хто не має доходів, втрачає право на субсидію.

Схожі новини