Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні набув чинності закон про припинення дружби з Росією

  • 12.12.2018, 08:17
  • 397

Закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співпрацю й партнерство між Україною і Російською Федерацією 12 грудня набув чинності.

Це сталося наступного дня після того, як закон опублікували в газеті «Голос України», повідомляє УП.

Верховна Рада схвалила припинення дії даного договору 6 грудня.

Раніше було ухвалено рішення не продовжувати договір про дружбу з РФ.

У законі зазначається, що Росія, здійснивши збройну агресію проти України, порушила Договір про дружбу, співпрацю й партнерство.

Припинення дії Договору про дружбу, співпрацю й партнерство між Україною і РФ звільняє Україну від зобов'язань щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, які виникли в результаті виконання Договору до припинення його дії.

Великий договір між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року в Києві строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти).

Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума Р Ф — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно з угодою, її дія автоматично продовжувалось на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.