Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні почало роботу Державне бюро розслідувань, директор говорить про перешкоди

  • 27.11.2018, 17:33
  • 543

Сьогодні перший день роботи Державного бюро розслідувань (ДБР), нового правоохоронного органу, який має перебрати слідчі функції в прокуратури.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Як розповів журналістам директор ДБР Роман Труба, до роботи взялися 300 слідчих, загалом у бюро вже працює 500 осіб, однак не всі посади заповнені, немає постійного приміщення, є й інші труднощі.

«Зовнішня конкурсна комісія не надала нам документів і не пояснила, чому знищила результати поліграфу. Тож кандидати звернулися до нас і ми провели повторний поліграф, результати якого врахували у призначенні працівників ДБР», — зазначив Труба.

За словами директора ДБР, повторний поліграф не пройшли четверо з кандидатів. Він також додав, що зовнішня комісія порушує законодавство, відтак запропонував дозволити призначення низки посад внутрішнім комісіям.

«Працівників усіх органів призначає їхнє керівництво, і лише для ДБР зробили виняток. Ніхто так не зацікавлений у якісній роботі ДБР, як директор його апарат. Я відповідаю за це одноосібно», — підкреслив Труба.

За його словами, через несформовані оперативні та інші підрозділи ДБР залучає підрозділи інших правоохоронних органів, а це недобре, оскільки ці органи теж є у підслідності ДБР.

З іншого боку, Труба і виключив можливість проваджень проти президента України Петра Порошенка.

Частина експертів стверджує, що в неповному штаті та в некоректній роботі ДБР винне зокрема і його керівництво. Так, один з учасників відбору Ради громадського контролю, голова Антикорупційної групи «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Лємєнов зауважив у соцмережах, що для уникнення таких проблем треба було «брати і працювати, а не торгуватися, як на базарі».

Лємвнов наголошує, що однією з важливих проблем для роботи ДБР є те, що досі не призначили начальника управління, яке розслідує військові злочини. І це в умовах, коли в 10 регіонах України оголосили воєнний стан.

Державне бюро розслідувань — новий правоохоронний орган, створений для розслідування злочинів (у тому числі корупційних, не підслідних НАБУ) високопосадовців, суддів, співробітників Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, екс-президентів та членів уряду.