Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Червоний снігопад: на Хмельниччині людям надокучає неприродне явище

  • 11.11.2018, 09:34
  • 695

У селі Балинівка Хмельницької області на будинки і городи, у колодязі і просто людям на голови з неба падає червоний бруд, який засипає їх з розташованого в селі елеватора.

Про це ідеться в сюжеті ТСН.

Краєвиди навколо нагадують декорації фантастичного фільму: автомобілі засипані червоними лусочками, подвір'я наче ніколи не метені, вода у відрах вкрита плівкою.

«Води не принесеш до хати, треба в хаті цідити, бо вода вся в тій пилюці», — кажуть місцеві жителі.

День селян розпочинається із визначення напрямку вітру.

«Станем рано, Богу молимося, щоб тільки вітер на село нам не дув», — розповідають старожили.

Червону куряву вивергає надпотужний сучасний елеватор. Його сусідка Галина Заганич не може дозволити собі елементарні речі — прочинити вікно чи просушити білизну надворі.

«Воно всьо до хати йде», — скаржиться на важке життя жінка. Споруда на околиці села забруднює все навколо лушпинням з кукурудзи, що летить із велетенських сушарок.

Представник керівництва елеватора запевняє селян, що цей сезон червоного снігопаду останній, бо уже буцімто закуплені фільтри для сушарок.

«Ми, звичайно, приносимо своє вибачення, що встановлення було так довго, але ми на це витратили дуже великі кошти, це десятки мільйонів гривень на аспірацію. І ця робота буде виконана до кінця року на всіх чотирьох сушарках», — каже головний інженер ТОВ «Кононівський елеватор» Володимир Водовнюк.

Однак селяни запевняють, що таку ж обіцянку чули у цю ж пору минулоріч, тому віри не ймуть і знову скаржаться у різні інстанції.

«Разом із громадою ми напишемо листа в екологічну інспекцію, щоб вони перевірили це підприємство», — заявив заступник голови Дунаєвецької РДА Юрій Закурдаєв.

А ще селяни вкотре написали звернення до керівництва самого елеватора з вимогою припинити отруювати їхнє життя — інакше обіцяють протести.