Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Проросійська активістка Бережна зазіхає на статки своєї внучки

Служба безпеки України вкотре втерла носа п’ятій колоні Москви. Вивела на чисту воду одну з проросійських активісток, яка маскувалася під юриста, захисника прав людини. Йдеться про таку собі Олену Бережну, яка представляється лідером громадського об’єднання «Сила добра», директором (невідомого нікому) «Інституту правової політики і соціального захисту».

На російських пропагандистських телеканалах цю одіозну пенсіонерку називають не інакше, як «мученицею фашистського режиму у Києві». Вона доводиться матір’ю покійної депутатки-«регіонали» Ірини Бережної, яка теж орієнтувалася на Москву.

Кияни знають Олену Бережну через організацію мітингів з радянськими, проросійськими гаслами, акцій спротиву проти декомунізації. Українські спецслужби підозрювали, що товаришка Бережна займається і значно небезпечнішими для держави речами. Що її діяльність спрямована на порушення територіальної цілісності України. Суд санкціонував обшук в офісі Бережної — і підозри підтвердилися.

Крім пропагандистської літератури, атрибутики, файлів, у змісті яких відчувається туга за радянським минулим, міститься антиукраїнська пропаганда, співробітники СБУ знайшли лист О. Бережної до міністра закордонних справ Сергія Лаврова. У ньому вона закликає главу зовнішньополітичного відомства чужої країни активізувати діяльність російських організацій в Україні. І звітує, що надіслані раніше Москвою пропозиції щодо співпраці з різними міжнародними організаціями у сфері прав людини її Інститут «давно вже реалізував». Поміж іншого Бережна просить Лаврова «негайно вжити заходів реагування» щодо визволення з-під варти заарештованих за участь в одеських подіях 2014 року громадян Росії Мефьодова, Сакауова. Бережна висловлює сподівання на «довготривалу співпрацю» МЗС Росії з її «інститутом».

А ще співробітники СБУ знайшли у канцелярії Бережної кілограмовий злиток золота 999-ї проби. Про його походження можна лише здогадуватися.

Того ж дня спецслужби обшукали приміщення іншого проросійського активіста Василя Волги. Вилучили у нього обладнання для проведення таємних переговорів, магнітні носії, інформація на яких засвідчує співпрацю лідера «Союзу лівих сил» з країною-агресором. В інших проросійських активістів СБУ, крім антиукраїнських пропагандистських матеріалів, знайшли незареєстровану зброю.

Олена Бережна каже, що «наводку» на неї зробив бізнесмен Борис Фуксман, який є батьком внучки скандальної активістки. Однак Фуксман заперечує свою роль у цих обшуках. І привідкрив завісу над життям своєї діяльної тещі.

«Олена Бережна намагалася приховати заповіт своєї доньки Ірини, — розповів Фуксман одному зі столичних видань. — Але вона не знала, що цей документ є у розпорядженні київського нотаріуса. Згідно з ним майже все майно Ірини повинно перейти до малолітньої доньки. А це зовсім не влаштовує її бабусю. Вона почала війну проти мене, мета якої — отримати опікунство над моєю донькою і отримати можливість повністю контролювати і розпоряджатися майном, яке Ірина заповіла своїй доньці… Олена Бережна подавала на мене в суди, називала злочинцем, звинувачувала в убивстві Ірини. Такі заяви шокували не тільки мене, а й суд. У цьому році Олена Бережна програла чотири суди в Австрії. Рішення суду, яке вступило в законну силу, не тільки позбавило її опікунства над внучкою, а й заборонило спілкуватися з дитиною. Я є не тільки біологічним батьком доньки Ірини, а й, згідно з рішенням Австрійського суду, єдиним її опікуном».

Ось так «борчиня за справедливість» виявилася елементарною сімейною скандалісткою, яка зазіхає на чужі статки.