Передплата 2024 «Добра кухня»

Лукашенко заявив про готовність включитися в конфлікт на Донбасі

  • 26.10.2018, 18:53
  • 871

Заради миру Білорусь готова включитися в конфлікт між Україною і Росією.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив під час виступу на Форумі регіонів України та Білорусі у Гомелі, 26 жовтня, повідомляє «Українська правда».

За його словами, ситуація, яка склалася на Донбасі — болюче питання не лише для України, а й для її сусідів, оскільки це питання миру і війни.

«Це болюче питання і для Білорусі. І дуже важливе для мене особисто, тому що Україна не чужа для мене», — сказав він.

Він зазначив, конфлікту «братів» немає кінця і війна вже «на порозі» Білорусі.

Лукашенко заявив, що в конфлікт зараз багато хто залучений, і його рішення не можна залишати дітям.

«Тут мало домовитися Росії і Україні. Можна, але мало. Втрачено довіру один до одного. У зв'язку з цим скажу, щоб нас розуміли брати українці і всі інші. Ми готові включитися в цей конфлікт. Включитися там, де складно, і де немає цієї довіри. Ми готові заради одного — заради миру», — сказав президент Білорусі.

Він акцентував, що питання війни на Донбасі повинні вирішити «три слов'янські народи».

«Це наша біда, наша проблема, а не європейці або США повинні її вирішувати. Ми повинні її вирішити, щоб конфлікт не був заморожений», — додав Лукашенко.

Він пояснив, що Білорусь готова працювати в рамках домовленостей президентів Росії і України і при цьому його країна не напрошується на роль миротворців або посередників.

«Якщо потрібно включити Білорусь в цей процес — ми готові. Щоб на Донбасі був мир. Росіяни і українці близькі нам люди», — уточнив білоруський президент.

За його словами, після початку війни на Донбасі, в його країну приїхали багато громадян України і там всім допомогли і прийняли як рідних, незважаючи на власні проблеми.

Він попросив у президента України Петра Порошенка пробачення, що торкнувся цієї теми і відзначив, що Білорусь «втягнули в цю проблему з усіх боків».

«Якщо ми прийдемо до вас з півночі — то тільки на комбайнах і тракторах, але ми ніколи не прийдемо до вас на танках», — запевнив Лукашенко.

«Ми не просимося ні посередниками, ні миротворцями. Ми просто за вас переживаємо. І якщо можемо щось для вас зробити — ми готові. Нам це рішення дається непросто», — додав він.

Президент Білорусі зазначив, що для нього є неприйнятним, що «українську землю використовують, як розмінну монету».

Схожі новини