Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лавриновича судять за незаконне захоплення влади

Услід за Віктором Януковичем, виклик до суду отримав і міністр юстиції часів його правління — 62-річний Олександр Лавринович. Як і «проффесора», цього екс-чиновника звинувачують у захопленні влади шляхом неконституційного розширення повноважень президента — за рахунок незаконного урізання прав парламенту та уряду.

Руками Олександра Лавриновича Віктор Янукович здобув диктаторські повноваження...
Руками Олександра Лавриновича Віктор Янукович здобув диктаторські повноваження...

Минулої середи у Подільському райсуді Києва представники державного звинувачення зачитали Лавриновичу обвинувальний акт. Він умістився на 48 аркушах. Прокурори мають 120 свідків, однак готові обмежитися показами і меншої кількості…

Суть справи така. Як тільки у 2010 році Віктор Янукович став президентом, його команда перейнялася тим, як наділити «залізного господаря» ще більшими повноваженнями, ніж їх прописано в Основному законі. Із парламентсько-президентської республіки, якою Україна стала за результатами політреформи грудня 2004 року, вирішила повернути їй, як і за Кучми, статус президентсько-парламентської держави. До виконання цього завдання долучився і Лавринович, він так би мовити, забезпечував юридичний супровід. Схема була простою. 252 народні депутати (в основному представники Партії регіонів) звернулися у Конституційний Суд із заявою, що згадувана політреформа була ухвалена з порушенням процедур. КС, який перебував під впливом Банкової, визнав це. За логікою, Верховна Рада мала би виправити помилку, повернутися до голосування. Але до цього не дійшло. Наступного ж ранку після рішення КС «нову-стару» Конституцію зразка 1996 року, благословення Лавриновича, було опубліковане у спецвипуску бюлетеня Мінюсту «Офіційний вісник України». Зроблено це було неправомірно, бо згідно із законом, офіційною публікація законів вважається лише після того, як її надрукують у двох виданнях — газеті «Голос України» та «Відомостях Верховної Ради України».

Незаконна публікація обмежила права парламенту і додала надвеликих повноважень президенту Януковичу. Його влада стала авторитарною. Це згодом мало трагічні наслідки…

Лавринович вдає, що не розуміє, про який «конституційний переворот» йдеться. Каже, що нічого кримінального не вчиняв, запевняє, що діяв суто за буквою закону. Про це сказав і на першому судовому засіданні. Аргументи сторін суд продовжить слухати 28 жовтня. Якщо провину екс-міністра буде доведено, йому загрожує ув’язнення до 15 років.

Схожі новини