Передплата 2024 «Добрий господар»

Заради Меморіалу Небесній Сотні зріжуть 30 дерев

На їх місці обіцяють посадити сосни та злакові

У Львові, на вулиці Кривоноса, 3 стартував процес зведення Меморіалу Небесній Сотні. Там закладають фундамент та проводять земляні роботи. Першу чергу меморіалу обіцяють відкрити у лютому 2019 року. Меморіал складатиметься з двох частин — комплексу у парку на «На валах» та моста над вулицею Кривоноса, З. Основну частину пам’ятного знаку виготовляють зі спеціальної сталі, яку привезуть з-за кордону, потім це монтуватимуть на бетонну стелу. На стелі — вигравіювані портрети героїв Небесної Сотні, які також виготовлятимуть окремо.

Як повідомив на брифінгу начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, до зимового періоду планують виконати усі бетонні роботи. Після закладання капсули експерти проводили археологічні дослідження і знайшли залишки підпірних стінок. «Ці стінки заміряли та занесли в архів, — каже чиновник. — На початку робіт зрізали низку дерев та отримали відповідні дозволи на початок будівництва. Поки що все йде за графіком. Будівництво моста меморіалу передбачає вищий рівень складності, на який вже отримали дозвіл у Мінкультури України. Але про це ще мають попередити ЮНЕСКО».

Екологи Львова шоковані тим, що заради меморіалу у сквері на Кривоноса зріжуть аж три десятка дерев. Та заступник директора ЛКП «Зелений Львів» Андрій Шульський заспокоїв: дерева сухі та аварійні, загрожують обвалом. Якщо тепер їх не зрізати, рано чи пізно вони впадуть на Меморіал Небесної Сотні. «На місці зрізаних дерев планують висадити 18 дерев, серед яких сосни та злакові, а також низку декоративних», — наголосив Андрій Шульський.

З досьє «ВЗ»

Переможця конкурсу на кращий проект меморіалу Небесної Сотні визначили у лютому 2017 року. У конкурсі взяли участь 25 авторів з різних регіонів України, зокрема окупованих Луганська та Донецька. Переможцем міжнародного конкурсу став авторський колектив архітекторів Андрія Лесюка, Марії Яструбчак та Христини Пундак. Проект Меморіалу Небесній Сотні, який переміг у конкурсі, не надто вражає. Мовляв, це традиційна стелла в радянському стилі, з елементами монументалізму.

Схожі новини