Передплата 2024 «Добрий господар»

П’ять дитячих самогубств — за два дні

Поліція не поспішає називати причини, які штовхнули підлітків на такий відчайдушний крок.

У Маріуполі двоє дівчат, 14 та 16 років, вистрибнули з даху 12-поверхового будинку, залишивши передсмертну записку. «Я втомилась… і не доживу до двадцяти років», — процитував записку перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін. Поліцейські зазначають, тільки за один день у Дніпропетровській, Запорізькій областях та у місті Києві наклали на себе руки три дитини (2000, 2004 та 2005 років народження). Тобто за два дні в Україні сталося п'ять дитячих самогубств!

Трагедія у Маріуполі сталася о 9.30 у Лівобережному районі. Свідком загибелі дітей стала місцева жителька, яка повідомила поліцію. Дівчата — учениці 9-го та 11-го класів. Причини, які штовхнули їх на цей крок, та повні обставини смерті поліція встановлює.

У своєму «Фейсбуку» В'ячеслав Аброськін написав: «Щось ми дорослі десь не допрацьовуємо. Тільки за вчора у трьох областях, Дніпропетровській, Запорізькій та у місті Києві, самогубством покінчили життя три дитини. І вже сьогодні вранці покінчили з життям дві дівчини у Маріуполі, 2002 та 2004 року, стрибнувши з даху багатоповерхового будинку… Можливо, нам потрібно зупинитися у нашому нескінченному бігу й повернутися до наших дітей?!».

У Києві 13-річна учениця вистрибнула з шостого поверху багатоповерхівки по вулиці Маршала Гречка. За попередньою інформацією поліцейських, дівчинка не проживала у цьому будинку. Травми, отримані під час падіння, були смертельними. Перед самогубством дівчинка також написала передсмертну записку. Поліція встановлює усі обставини трагедії.

Яна Яковенко, названа мати загиблої дівчинки, яка вистрибнула з мосту у Запорізькій області, написала у своєму «Фейсбуці»: «Я названа мама Галочки. Донечка мала панічні атаки і загинула під час такої атаки. Вона була розумничкою. За минулий тиждень у неї з оцінок 10 та 11. Керівництво колегіуму допомагали як могли. Галинка була закохана в психолога, класний керівник була нам як шкільна мама. Під наглядом у колегіумі в донечки все було гаразд. Трагедія сталася, коли панічна атака трапилася у бабусі, яка не зуміла її вивести з нападу». Деякі користувачі «Фейсбуку» зазначають: до самогубства дівчинку довели у Січовому колегіумі, де вона навчалася, проте мати категорично це заперечує.

Є інформація, що на Дніпропетровщині дитина була учасником «групи смерті» у соцмережі. Офіційного підтвердження цьому факту поліція не надала. Загалом за перші сім місяців 2018 року в Україні 58 дітей скоїли самогубство. При цьому поліція загалом за цей час фіксувала 156 спроб дитячих самогубств. Основними причинами, які штовхають дітей до таких рішень, у поліції називають конфлікти з батьками та в школі, а також нерозділене кохання. Останніми роками також з'являється багато інформації про так звані групи смерті у соціальних мережах, які також можуть штовхати дітей до самогубств.

Фахівці б'ють на сполох: в Інтернеті з'явилася нова нова смертельна гра «Момо" — аналог «Синього кита». Її мета — довести підлітка до самогубства. Раніше у Кривому Розі 13-річна дівчинка вистрибнула з вікна шостого поверху. Серед контактів у її мобільному телефоні знайшли посилання на «Момо». Вона надіслала своїм друзям повідомлення: «Прощавайте, я сьогодні піду». Друзі кинулися до будинку Софії і побачили дівчинку на підвіконні. Перед стрибком вона для чогось закрила ніс руками, ніби збиралася пірнати. Дівчинка декілька днів була у комі. Пізніше мама повідомила, що з коми донька вийшла.

На Львівщині випадків дитячих самогубств, пов'язаних з потворою «Момо», на щастя, не було. Однак у кіберполіції відзначають, небезпека щодо таких випадків залишається завжди.