Передплата 2024 «Добра кухня»

Манафорт відмивав мільйони Януковича через паспорт перукаря із Донецька

  • 02.10.2018, 14:35
  • 556

Поки в США тривають судові процеси над політтехнологом Полом Манафортом, київського перукаря Євгена Касєєва викликають на допити до Генпрокуратури, СБУ і податкової щодо офшорних компаній, зареєстрованих на вкрадений у нього в 2006 році паспорт.

Про це повідомляє BBC.

Як стверджує сам чоловік, у справі Манафорта фігурують дані його старого, вкраденого ще у 2006 році паспорта.

«У 2006 році пограбували мою квартиру в Донецьку, де я жив. Винесли техніку і документи. І на той вкрадений паспорт періодично спливають різні фірми. У 2008 році мене викликали до податкової інспекції за несплату податків. І там була на той час астрономічна сума — 300 млн гривень. І тоді мене по повній допитували, взяли зразок почерку, підпису. Викликали також в СБУ», — розповів він.

Касєєв пояснив, що написав заяву про втрату паспорта, і новий документ йому видали протягом місяця у 2006 році. У 2013 році чоловік вніс вкрадений паспорт до державного реєстру втрачених документів, «щоб на нього більше нічого не відкривали».

За його словами, його викликають на допити з періодичністю раз у півтора-два роки. При цьому американські слідчі, що розслідують справу Манафорта, на зв'язок із ним не виходили.

Американський політтехнолог, який 10 років працював на екс-президента України Віктора Януковича перш ніж стати головою виборчого штабу Дональда Трампа у 2016 році, укладав угоди на сотні тисяч доларів з фальшивою компанією перукаря. Ця компанія називалася Neocom Systems Limited.

Цей епізод — один з прикладів складних фінансових схем, які привернули увагу спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера.

Зрештою, Манафорт визнав свою вину в Федеральному окружному суді Вашингтона 14 вересня.

Шукаючи докази того, що Манафорт ухилявся від сплати податків, слідчі з команди Мюллера виявили цілу мережу офшорних компаній, директорами яких були люди на кшталт Касеєва, які навіть не підозрювали, що їхні імена були використані у злочині.