Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто на Львівщині найкращий господар?

Чотири фермерських господарства нагороджені під час аграрного фестивалю

На Львівщині другий рік поспіль відзначають найкращого господаря-фермера. Цього року однойменний фестиваль відбувся на ринку «Шувар», куди з’їхалися фермери з різних куточків області. Презентували продукції «до кольору — до вибору» — сири та молочні продукти, домашні ковбаси, паштети, копченості, хліб, випічку, різноманітні соуси, меди, десерти й солодощі тощо.

«Держава підтримує аграріїв, фермерам, щоб вони мали кошти для закупівлі сучасного насінництва, пониження відсоткової ставки для купівлі сільськогосподарської техніки, — зазначив у вітальному слові голова Львівської ОДА Олег Синютка. — Гордимося нашими працьовитими людьми, які і є справжніми українськими господарями. Нехай урожаї щоразу будуть кращими, а технології — все більш ефективними».

Усі з нетерпінням чекали оголошення результатів конкурсу на «най-най» фермерів. Їх відзначали у чотирьох категоріях. Відтак, у номінації «Краще фермерське господарство» перемогло фермерське господарство «Веклина М.Т.» за села Хоробрів Сокальського району. Там у господарстві, яке очолює Михайло Веклин, із 1993 року вирощують зернові, бобові та олійні культури. На постійній основі працює десятеро осіб.

У номінації «Краще особисте селянське господарство» відзначили Богдана Дороша зі села Добряни Стрийського району. Він із 2003 року займається рослинництвом і тваринництвом. За цей рік тут виробили 49 тонн пшениці (!). Також вирощують 35 голів великої рогатої худоби, птицю, бджіл.

Кращою молочною сімейною фермою за показниками якості молока та кількості проданого молока через кооператив у 2018 році (за результатами оцінювання канадсько-українського проекту «Розвиток молочного бізнесу в Україні») визнано родину Галини та Михайла Кравчишин зі села Ваньковичів Самбірського району. Фермери за 8 місяців 2018 року офіційно продали через кооперативні послуги 63 тони молока. Господарям вручили цінний подарунок — нетель (теличку) з генотипом 75% джерсейської породи. Виростили цю гарненьку теличку в господарстві Анни й Івана Іванівих зі села Білявців Бродівського району. Нагороду надав проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні», який фінансується урядом Канади. Вручив нагороду керівник Львівської аграрної дорадчої служби Іван Паньків.

Кооператив «Покрова» зі села Заболотці Бродівського району отримав звання кращого сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу. Тут за рік заготовляють 644 тонни молока. На Бродівщині кажуть, що цей кооператив дав друге життя забутому селу. На початках тут було п’ятдесят членів кооперативу, але з часом організація збільшилась у п’ять разів. Нині кооператив розрісся фактично на піврайону — у проекті беруть участь 10 громад, постійно відкриваються нові пункти збору молока. Торік кооператив відкрив у Бродах власний фірмовий магазин молочної продукції. Там представлено продукцію селян, які тримають сімейні ферми. Це молоко, сиркові десерти, масло, сири різних сортів. Бродівчани кажуть: сюди приходять купувати молочне, бо знають, що це якісно, смачно та доступно.

 Голова ЛОДА Олег Синютка нагороджує керівника кооперативу «Покрова» з Бродівщини Любов Клубок
Голова ЛОДА Олег Синютка нагороджує керівника кооперативу «Покрова» з Бродівщини Любов Клубок

Спілкуємося із виконавчим директором кооперативу «Покрова» Любою Клубок. Пані Люба у радянські часи працювала дояркою на колгоспній фермі. Тому із професіоналізмом у неї проблем не було. Спочатку створила власну сімейну ферму, а потім працювала над створенням кооперативу. Енергійна й завзята, вона встигає усюди. До кооперативу «Покрова» приїжджають на екскурсії люди з усієї України. Пані Люба розповідає, молоко з їхнього кооперативу постачають майже по всій Україні — за ціною 5 — 5, 5 грн. за літр. Ясна річ, ціна низька. «Але, — каже пані Люба, — ми віримо в краще майбутнє. Нас ідея тримає. Віримо, що щось зміниться. Тому що саме в молочному напрямі, у розвитку кооперативного руху бачимо відновлення України».

Авто Олена ПЕТРИК