Передплата 2024 «Добрий господар»

Журналісти знайшли чоловіка, на якому у 80-х тестували «Новічок»

  • 20.09.2018, 10:35
  • 762

Журналісти «Громадського радіо» знайшли чоловіка, який у 80-х роках був добровольцем для тестування речовини «Новічок».

Про це повідомляє «Громадське радіо».

Добровольцем для дослідження був військовослужбовець. Дослідники запевнили, що негативних наслідків для здоров’я при цьому не буде. З міркувань безпеки журналісти не називають ім’я цієї людини та місце його проживання.

Тестування речовини проходило, імовірно, у рамках операції «Фоліант» Міністерства оборони СРСР.

«За словами чоловіка, з яким я поспілкувалася, „Новічок“, швидше за все, загальна назва усіх речовин, які тестували на людях у рамках операції „Фоліант“», — розповідає журналістка.

Чоловік, з яким вдалося поспілкуватися журналістці Громадського радіо, розповів, що під час досліджень він вдихав пари цієї речовини. На час тесту його поміщали у спеціальну камеру. Дослідники контролювали концентрацію речовини. Також вони фіксували стан піддослідного до вдихання речовини та після.

Влив на стан свого здоров’я чоловік помітив пізніше. Візуально його можна побачити і зараз, говорить журналістка.

«Я помітила видимий вплив на шкіру. Я не буду деталізувати, але це зміна кольору шкіри», — додала журналістка.

Нагадаємо, екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли у Солсбері невідомою речовиною, яку ідентифікували як «Новічок».

В Організації із заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Британії правильно ідентифікувала речовину, якою було отруєно Скрипаля і його дочку Юлію, і підтвердили російське походження «Новічка».

Пізніше, 30 червня відбулося отруєння «Новічком» двох людей у сусідньому місті Еймсбері. Мати трьох дітей Дон Стерджесс померла. Її партнер, 45-річний Чарлі Роулі, який також отруївся речовиною, залишається в критичному стані в лікарні.

Схожі новини