Передплата 2024 «Добра кухня»

Названо попередню вартість проїзду платними дорогами в Україні

  • 01.09.2018, 08:58
  • 531

Приблизна вартість проїзду майбутніми українськими автобанами становитиме 20−70 євроцентів (приблизно від семи до 23 гривень) за кілометр. Точна вартість буде відома після тендера з будівництва платної дороги Київ — Біла Церква.

«У випадку України … вартість кілометра проїзду варіюватиметься між 20−70 євроцентами. Зараз йде дискусія. Якщо ми говоримо про вартість в Китаї, то там приблизно 20 євроцентів. Якщо ми говоримо про вартість в Європі, то 50−70 євроцентів», — сказав міністр інфраструктури Володимир Омелян в ефірі телеканалу «Прямий», повідомляє «Сегодня».

Міністр зазначив, що 2018 року планується оголосити про будівництво платної дороги між Львовом і Краковцем. Якщо тендер пройде успішно, то дорогу почнуть будувати вже 2019 року. Крім того, Омелян нагадав, що триває підготовка техніко-економічної документації (ТЕО) до платного автобану Київ — Біла Церква.

Нагадаємо, 25 червня «Укравтодор» і французька будівельна компанія Bouygues Travaux Publics SAS підписали меморандум про підготовку попереднього ТЕО концесійного будівництва і експлуатації дороги Київ — Біла Церква, а також першої черги Великої кільцевої дороги столиці. Договір про будівництво буде укладено пізніше — з фірмою, яка переможе у відповідному конкурсі.

Платні траси в усьому світі будуються для скорочення і випрямлення маршруту в обхід населених пунктів. Така дорога зазвичай коротша на 50−100 км — це дозволяє заощадити паливо і час, але за оплату. При цьому концесійні дороги будуватимуть з нуля. Існуючі траси залишаться безкоштовною альтернативою.