Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, хто з українських політиків і за скільки наймав скандального політтехнолога Манафорта

  • 31.07.2018, 09:28
  • 747

BBC вивчила сотні сторінок доказів проти політтехнолога Манафорта і детально описала його український період життя від 2005 до 2014 року.

Про це повідомляє ТСН.

Так, видання з'ясувало, якому київському меру Манафорт давав практичні рекомендації в 2014 році, як саме він радив поводитись із політикою антисемітизму, скільки коштували послуги найнятих команд американців і кого політтехнолог радив зробити послом України в США.

Влітку 2005 року, через кілька місяців після Помаранчевої революції, за підсумками всеукраїнського опитування команда Манафорта відправила звіт мільярдерові Рінату Ахметову.

Серед іншого Манафорт не менше десятка разів рекомендує бізнесменові у будь-який спосіб позбутися Віктора Януковича, оскільки його рейтинг непопулярності набагато вищий за рейтинг «Партії регіонів».

Він також звертав увагу на необхідність реформ всередині самої «Партії регіонів» і пропонував кілька можливих альянсів для повернення колишніх позицій у владі.

Серед можливих варіантів повернення «Партії регіонів» до влади після парламентських виборів 2006 року Манафорт розглядав три варіанти: побудова міноритарної коаліції, боротьба поодинці або створення так званої широкої коаліції, яка передбачає співпрацю з «Нашою Україною».

У передбачуваний бюджет входили витрати на оформлення — 565 тис. доларів, а також витрати на написання тез, їхній друк і проведення тренінгів — 47 250 доларів.

Бюджет на тур Януковича зі 120 заходами, а також витрати на три спеціальні команди радників, транспорт, світло, звук і гонорар тур-директора були оцінені в 1 562 500 доларів.

Команда Манафорта випустила спеціальний посібник для учасників з'їзду, який спершу відправила першому заступнику політвиконкому «Партії регіонів» Василю Джарти і бізнесменові Едуарду Прутніку.

Так, там є розклад виходів спікерів «Партії регіонів» і чернетки виступів Анни Герман, Тараса Чорновола, самого Януковича, а також пам'ятка агітатору партії.

Після з'їзду Пол Манафорт отримав пропозицію про реструктуризацію партії. Були розподілені відповідальні на місцях — за Крим повинен був відповідати Дмитро Поспєлов, Харківським напрямком повинен був займатися Андрій Рябчук, Донецький напрямок — за В'ячеславом Лизловим, а Антон Орлов мав займатися Херсоном. Зарплата цих людей коливалася від 3,5 до 7 тисяч доларів на місяць.

Манафорт і його американський підрядник Тед Дівайн домовилися про суму в 40 тис. доларів щомісяця на президентську кампанію 2010 року і бонус у разі успішності кампанії в розмірі 40 тис. доларів.

В цей час були проведені успішні зустрічі з в офісі однієї з ключових фігур «Партії регіонів» Олени Бондаренко з заступником керівника інформаційної служби телеканалу «Інтер» Максимом Денком. Також свої послуги тоді запропонував російський політтехнолог Ігор Шувалов, колишній консультант голови адміністрації президента часів Януковича Сергія Льовочкіна, який курував в 2010—2014 роках інформаційну політику каналу.

Під час підготовки до прес-конференції Віктора Януковича з приводу 100 днів його президентства Манафорт написав орієнтовні відповіді на очікувані запитання. Серед них були і запитання про статус російської мови, ухвалення харківських угод з Росією, першу леді, податкову декларацію та про вінок, який впав на Януковича.

Серед запитань, відповіді на які так і не знайшла команда Манафорта — нерухомість Януковича в Межигір'ї, перекриття київських вулиць через рух його кортежу, а також можливе скасування указу президента Віктора Ющенка про нагородження Степана Бандери званням «Герой України».

Після американських виборів 2012 року Манафорт написав Віктору Януковичу детальну записку з поясненнями, на чому і кому потрібно фокусувати увагу у стосунках зі Сполученими Штатами.

Особлива увага приділялася політиці антисемітизму: Манафорт в своїх рекомендаціях Януковичу без сорому зазначає: «Ми активно промотувати концепцію антисемітизму як частину політики (української) опозиції». Важливо, підкреслює Манафорт, щоб президент Янукович робив проізраїльські заяви, засуджував" Свободу" і антисемітські дії опозиції.

Політтехнолог зазначає, що посол України в США — це ключова фігура, яка зможе контролювати і нейтралізувати діаспору, і пропонує на цю роль Анну Герман.

Ребрендинг «Опозиційного блоку» 2014 року

Відповідно до стратегічного плану ребрендингу, представленому Манафортом у вересні 2014 року, жителі Східної України не вірять в легітимність уряду Яценюка і Порошенка, і вибори до Верховної Ради повинні змусити їх повірити в те, що у них є голоси в українському парламенті: блок опозиції на цьому тлі може стати справжнім «чемпіоном» з голосів, зібраних у регіоні.

Манафорт, крім щотижневого плану кампанії, також вказує на потрібність співпраці з сепаратистами для її проведення.

Згідно з його планом, представники опозиційного блоку повинні були демонструвати виборцям, що вони є їх «народними голосами в Києві».

Він також розписує, хто з представників «Опозиційного блоку» повинен відповідати за ті чи інші сфери впливу.

Юрій Бойко, глава ПРО — за будівництво енергетично незалежної України; реформа податкового законодавства — Сергій Льовочкін; децентралізація (з філософської точки зору зі згадуванням західних прикладів) — Олександр Вілкул; реконструкція Донбасу — Борис Колесніков, співголова ПРО; український боргова криза — Ірина Акімова; захист нужденних груп населення — Наталія Королевська, Ірина Бахтєєва. Кандидатур для спікерів щодо судової, виборчої, урядової реформ, а також з питань торгової інтерграції, у Манафорта не знайшлося.

Як повідомляє Голос Америки, Пол Манафорт заробив на консультуванні Януковича та його політичної сили в Україні понад 60 млн доларів. Такі дані оприлюднила команда спецпрокурора Мюллера у понеділок, за день до початку судового засідання у справі Манафорта