Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рішення про надання Україні Томосу про автокефалію вже є, — політолог

  • 28.06.2018, 13:58
  • 1 331

На відміну від 2008 року, Україна набагато системніше підійшла до питання отримання автокефалії.

Прохання до Вселенського патріарха підписали 40 ієрархів Української православної церкви Київського патріархату, 12 ієрархів УАПЦ і 10 ієрархів Української православної церкви Московського патріархату. Таким чином була показана єдність всіх існуючих православних церков. Це те, чого не було у 2008 році.

Про це в ефірі «Прямого» заявив політолог Віктор Таран.

Наразі лише дві церкви виступають проти надання Україні Томосу. «Наскільки мені відомо, Томос вже майже написаний і благословенний. Це правда. Там є питання в тому, що після підписання мають відбутися певні процедурні моменти, зокрема питання входження в так званий молитовний діалог новоствореної церкви з іншими сестрами-церквами. І зараз представники Вселенського патріарха їздять по іншим церквам і дискутують, коли це можна зробити, які будуть умови. На сьогоднішній момент тільки дві церкви категорично виступили проти отримання Томосу — це антіохійська, тобто Сирія, і сербська. Це зрозуміло. Є питання по грузинській церкві. Сама церква хоч і підтримує, але патріарх з Москви, умовно, там є свої нюанси», — пояснив Віктор Таран.

З посиланням на власні джерела Віктор Таран повідомив, що рішення про надання Томосу вже є. Залишилося лише погодити певні дати. «Але остання дуже гарна новина. Для надання Томосу потрібно виключно рішення Вселенського патріарха. Згода інших церков не потрібна. Рішення не приймається консенсусом, а виключно рішенням Вселенського патріарха. А по моїй інформації, таке рішення вже дійсно є. І це питання тільки синхронізації дат. Але, з точки зору України і відновлення церковної єдності, не має значення, чи це буде в липні, чи це буде у вересні», — запевнив політолог.

Схожі новини