Передплата 2024 ВЗ

Субсидії — по-новому

Кому слід повторно написати заяву та заповнити декларацію про доходи, а кому держдопомогу на оплату житлово-комунальних послуг перерахують автоматично?

Міністерство соціальної політики оприлюднило нові форми заяви і декларації про доходи для отримання субсидії, викачати які можна за цим посиланням www.msp.gov.ua. У відомстві закликають українців не хитрувати. Всі внесені дані перевірять, і якщо з'ясується, що людина щось приховала, її позбавлять держдопомоги. У Львові та області були випадки, коли сім'ї змушували повернути від 7 до 20 тисяч гривень бюджетних коштів — повну суму відразу або з розтермінуванням виплати. Аби справа не дійшла до суду та примусового стягнення боргу виконавчою службою, люди повертали гроші добровільно.

Більшості сімей, які отримували субсидії, їх перерахують автоматично. Заново писати заяву і заповнювати декларацію потрібно, якщо:

 у домогосподарстві проживають особи, які не мають доходів;
 дохід хоча б одного працездатного члена сім'ї менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, тобто 3723 гривень;
 хоча б один працездатний член домогосподарства не сплатив єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування протягом трьох місяців (819,06 гривень х 3 = 2457,18 гривні);
 у домогосподарстві проживають внутрішньопереміщені особи;
 члени сім'ї особи, яка оформила субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, проживають з нею, але не зареєстровані за цією адресою або не проживають, але зареєстровані;
 людина винаймає житло (квартиру чи будинок).

У декларації про доходи з'явилася нова графа — «Інші доходи». У ній громадяни повинні декларувати кошти, отримані, зокрема, від здачі житла в оренду. Але при розрахунку розміру субсидії мешканцям сіл, які здають молоко, у дохід зараховуватимуть лише 30% доходу від реалізації молока (раніше зараховували 100%).

Усі громадяни, які отримують допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг, повинні будуть платити обов'язковий платіж. У кожного сума буде різною, бо залежить від сукупного доходу усіх членів сім'ї. Раніше, якщо домогосподарство економно використовувало ресурси і вкладалося у розмір субсидії або коли на особових рахунках мешканців були переплати за отримані субсидії, обов'язковий платіж не платили.

Тим, хто буде заощаджувати, уряд обіцяє компенсацію. Максимальний розмір виплат — 135 гривень за зекономлені 150 кВт/год. і 695 гривень — за 100 кубів газу. Як і торік, нараховуватимуть премію відділи соцзахисту.

Схожі новини