Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лутковську просять витягти з в’язниць Греції близько 200 українських громадян

У Києві родичі українських моряків проводять акцію з вимогою до МЗС та омбудсмена сприяти визволенню своїх рідних, яких затримали у Греції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Наразі громадяни прийшли на зустріч із українським омбудсменом Валерією Лутковською.

"Мова йде про українських громадян у в'язницях Греції, їх на сьогодні близько 200 осіб. У цій ситуації ми відмічаємо, що підхід до українських громадян та громадян інших країн абсолютно різний", - розповів родич ув'язненого у Греції моряка Сергій Павленко.

За його словами, згідно з грецькими законами люди, які брали участь у контрабандних діях, можуть отримати сотні років ув'язнення.
Як заявляють родичі ув'язнених, найоптимальнішим виходом із ситуації є укладення додаткової угоди із Грецією - як це зробили інші країни (Ірак, Іран, Туреччина, Пакистан). За такої угоди підозрюваних судять за європейськими законами, і, за умови підтвердження вини затриманого, термін ув'язнення складатиме від двох до чотирьох років.

"Є велика прогалина у роботі українського МЗС, адже посол України у Греції практично не виходить із затриманими українцями на зв'язок. Але без втручання посольства вирішити питання в цивілізований спосіб неможливо", - додав Павленко.

Він також зазначив, що підхід до засудження українців відбувається суворіше, ніж до громадян інших країн: за участь у контрабанді чи перевезенні "нелегалів" одразу присуджують 25 років і додатково - по одному року за кожного мігранта на судні. Таким чином терміни сягають у середньому 75-100 років кожному.

Учасники планують зустрітися з представниками офісу українського омбудсмена, після чого рушити до будівлі МЗС з вимогою поспілкуватися з уповноваженими особами на тему визволення українських громадян у Греції.

Схожі новини