Передплата 2024 «Добра кухня»

Кутя від Тоні Матвієнко, голубці від Арсена Мірзояна..

У Яремчі відгримів традиційний Winter Romantik Fest

На Різдвяні свята усі дороги ведуть до одного з найпопулярніших курортних перлин Прикарпаття — містечка Яремче. З кожним роком сюди приїжджає усе більше гостей з усіх регіонів України та з-за кордону, щоб відчути колорит святкування Різдва у карпатському стилі. Цього року традиційно до Яремчі вирушив зірковий десант — народна артистка України Ольга Сумська, актор, заслужений артист України Віталій Борисюк, ведуча Тетяна Гончарова, заслужена артистка України Наталія Бучинська, співаки - Арсен Мірзоян та Тоня Матвієнко. Їх об’єднав Winter Romantik Fest, який уже вп’яте відбувається у Romantik Spa Hotel. Цьогоріч на фестиваль завітав екс-президент України Віктор Ющенко разом з дружиною Катериною. На Winter Romantik Fest побувала і журналіст “ВЗ”.

... “Над Вифлеємом заблисла зоря, ясне світло сипле дугою. Світам віщує кінець горя, прихід царства, миру й спокою”. З такими словами відомої колядки Тетяна Гончарова дала старт фестивалю. Засновник Winter Romantik Fest, готельєр Іван Гаврон побажав, щоб цього року на окупованій частині сходу України настав мир. “Щоб мир був і у наших серцях, і у нашій державі, - наголосив Іван Гаврон. - І щоб ми ще не раз зустрілися у Яремчі”

Іван Гаврон розповів “ВЗ” зазначив, що усе більше українців обирають Карпати для зимового та літнього відпочинку. “Карпати завжди були місцем сили і концентрації українських традицій. Такої гостинності й теплоти за кордоном не знайдете!”, - каже він.

Найбільш активні на святі були діти. Варто було побачити, з яким захопленням вони брали участь у конкурсах, переможці отримували солодкі гостинці. Демонстрували знання колядок та українських традицій. В одному з конкурсів малеча змагалася за те, хто з різних предметів (хусток, паперу, “дощику” з ялинки) зв’яже найдовший ланцюг...

На фестивалі завжди велику увагу приділяють національній кухні. На Святвечір гостей пригощали дванадцятьма традиційними пісними стравами, серед яких — голубці, грибний суп, приготовлений на відкритому вогні і, звичайно, кутя. Ще вранці Іван Гаврон взяв з собою на кухню Арсена Мірзояна та Віталія Борисюка, вчив їх готувати пісні голубці. Ввечері гості свята їх смакували. Журналіст “ВЗ” теж спробувала зіркових голубців. Голубці варили у спеціальному томатному соусі. Чоловіки також готували грибну юшку у казані.

Ольга Сумська, Тоня Матвієнко та Наталія Бучинська одягнули фартухи і взялися готувати кутю. Головну страву Святвечора зірки готують при усіх гостях свята, заодно діляться родинними секретами приготування. Тоня Матвієнко сказала, що у її сім’ї приготуванням куті зазвичай займався батько. Ольга Сумська вважає, що цією справою мають займатися лише жінки, щоб страва мала жіночу енергію.

«Мій батько Петро Гончар - відомий художник і директор Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» - завжди особисто займається приготуванням куті, - розповідає Тоня. - У нас не прийнято додавати в кутю мед та узвар. Вважається, що вони перебивають смак страви. Головними інгредієнтами є зерно, мак і волоські горіхи. Мак потрібно перетерти макогоном у макітрі, щоб “пішло молочко”. Якщо мак добре перетертий, то кутя буде насиченою і смачною. Чим багатша кутя, тим багатшим буде рік».

Натомість Ольга Сумська наполягала, що мед та узвар - одні з найважливіших інгредієнтів куті. Особливого смаку страві додають перетерті сухофрукти і родзинки. За словами народної артистки, важливо взяти як світлі, так і темні види родзинок. Наталя Бучинська зазначає, що спершу господиня має добре відварити мак, а тільки потім перетирати його. Кутя вийде “м’якою” і ніжною.

... Поки жінки поралися з кутею, чоловіки закликали усіх гостей надвір, де в казані вже парувала ароматна грибна юшка. Що ж, варто скуштувати карпатського афродизіаку (так грибну юшку назвав Віталій Борисюк). Гості вишикувалися у чергу по юшку, а Борисюк з Мірзояном розповіли секрети приготування. Юшка “наченина” сушеними лісовими білими грибами, смаженою цибулькою, морквою, дрібно порізаним болгарським перцем та кропом. Її смак не передати словами. Від грибного аромату аж запаморочилося у голові. Гості просили добавки і то не одної. Поки смакували юшкою, прийшли колядники. Заспівали колядки “Нова радість стала”, “Добрий вечір тобі, пане господарю”. Виконали також рідкісну колядку-щедрівку “Там у виноградку, в зеленім садку, зелена яблунь червоне ябко зродила”. Один зі старших колядників підходив до гостей і над їхніми головами різдвяним дзвоником очищував ауру. Інший колядник, Богдан, збирав гроші, засівав гостей пшеницею: “Я віншую вам як жид, хай вас гроші ся держит. Хай вам дітки ся ведут, хай яйце знесе когут. Хай дають вам молоко - і корова, і бики. А за тую коляду, дайте щось, бо я вже йду”.

У рамках Winter Romantik Fest також відбувся традиційний аукціон «Врятуймо скарби разом», який організовують спільно з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм. Лоти аукціону - копії відреставрованих творів мистецтва, зокрема ікони “Розп’яття”, “Благовіщення”, “Тайна вечеря”, “Зішестя в ад”, “Серце Ісуса Христа”. Під час аукціону зібрали 106 тисяч гривень (торік майже вдвічі менше). Ці кошти підуть на реставраційні роботи раритетних творів з фондів музею. Стартова ціна лотів — 2,5 тисячі гривень, крок аукціону — 500 гривень. Найдорожчий лот, який вдалося продати під час торгів, — ікона з Космача “Тайна вечеря” (37 тисяч гривень). Інші лоти продано в середньому по 20 тисяч гривень.

На “десерт” - конкурс на найкращий одяг у національному стилі. Жінок у вишиванках обирали серед гостей фестивалю. На сцену вийшло десять охочих продемонструвати вишиванку або сукню в етно-стилі. Ольга Сумська підбадьорювала конкурсанток. Сказала, що у Яремчі придбала на сувенірному ринку дві вишиті сорочки. Одну з них одягнула на виступ під час фестивалю. Кращу володарку вишиванки визначали за оплесками. Перемога дісталася панянці у вишиванці із чорного полотна.

Фото Лідії ТРОПМАН

Схожі новини