Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко пояснив чому категорично проти перевиборів Ради

  • 20.03.2017, 18:00
  • 1 170

Соцопитування свідчать про те, що у результаті позачергових парламентських виборів до Верховної Ради пройдуть менше реформаторів, ніж зараз працюють там.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час п’ятого засідання Ради регіонального розвитку у понеділок у Києві, повідомляє Укрінформ.

"Я щиро поважаю вибори, в тому числі й дочасні, як елемент демократії, ключову технологію народовладдя. До речі, хочу нагадати, що сам їх ініціював, коли в тому була реальна потреба, і коли в українській Верховній Раді після Революції Гідності панували комуністи і регіонали. Я регулярно вивчаю опитування громадської думки і не бачу жодної перспективи, аби внаслідок позачергового голосування було би обрано парламент з більшим реформаторським потенціалом, ніж той, що зараз працює", - сказав Порошенко.

За словами Президента, передвиборча кампанія поставила би на паузу всі реформи мінімум на рік, а "склад нової Ради виявився би настільки пістрявим, що годі було би й сподіватися на створення бодай якоїсь коаліції". Крім того, під загрозу буде поставлено і економічне зростання. У лукавій ідеї дострокових виборів зацікавлений саме Кремль, щоб посилити представництво лояльних до себе сил, додав Порошенко.

"Ось чому я категорично проти перевиборів, яких найголосніше вимагає так звана широка опозиція. А кістяк цієї широкої опозиції — дві партії, які вісім років тому лише якимось дивом не створили широку коаліцію. Які з 2006 по 2014 рік по черзі мінялися біля державного керма, і за якими ми й досі, до речі, прибираємо", - заявив він.

Як зазначив Президент, зараз ці партії трохи поміняли назви, зробили легкий ребрендінг, але від цього не стали новими.

"Демократія працює тоді, коли сьогоднішніх при владі замінюють завтрашні, а не вчорашні чи позавчорашні. Як Президент лише порадію, бо це добре для України було б, якщо до 2019 року, року планових виборів, президентських і парламентських, в парламенті по відношенню до теперішньої влади сформується сучасна альтернатива. Альтернатива більш ліберальна, більш демократична, більш проєвропейська, ніж поточна коаліція. І головне — не популістська, позбавлена схильності до демагогії, і в арсеналі якої нема простих, а тому нечесних рішень", - наголосив Порошенко.

Він додав, що саме прогресуючий популізм так само є однією із головних політичних загроз зростанню. При цьому, це явище є не суто українською проблемою, а з ним мають клопіт в усій Європі.

"Втім, український популізм здебільшого не правого, а лівого толку. Він блокує цілу низку важливих реформ, без яких не може бути здорової та успішної економіки, як-от прозору приватизацію чи впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення",- заявив глава держави.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини