Передплата 2024 ВЗ

За один рік проживає… вісім-десять

Дівчинка з дуже рідкісним захворюванням малює картини, щоб продовжити лікування в Америці

Історія дівчинки- бабусі з Вінниччини Іринки Химич вражає. З’явилася на світ з унікальним захворюванням — прогерією. Це генетична недуга, що провокує передчасне старіння. Фактично за кожен рік свого життя вона проживає… вісім-десять.

Коли в родині з’явилася на світ Іринка, її батьки Олег та Діна Химичі із селища Березини надзви­чайно тішилися. Ді­вчинка була для них довгожданою і ба­жаною.

Але невдовзі сімейне щастя зіткнулося з великим випробуванням: мама помітила, що донечка розвивається не так, як інші немов­лята. Були ходіння по медиках та вислухову­вання різних діагнозів. Аж поки врешті-решт не прозвучав справжній — прогерія.

Виявилося, що таких малят лише сотня на нашій планеті! І єдине місце, де їх лікують, — це спеціалізована клініка у Бостоні (США). Її заснувало подружжя лікарів у пам’ять про сина, хворого на передчасне старіння. І Діна вхопилася за можливість повезти туди Іринку на лікування як за останню соломинку.

— Не знаючи мови, я писала і благала, щоб мене почули та допомогли дитині, — розпо­відає мама дівчинки. — Методика, за якою там працюють, складна, але я у неї вірю. Го­ловна мета лікування — змусити ген старіння «пригальмувати», а тіло — відновлюватися. А в той час фахівці шукають можливість заново сформувати ДНК людини.

Кілька років батьки чекали на підтверджен­ня їхнього візиту у Бостон і нарешті втішили­ся, отримавши позитивну відповідь. Та поки полетіли, в Іринки сталося… два інсульти: один у п’ять років, другий у сім.

Дітей з такою недугою переслідують бо­лячки людей літнього віку, зокрема крихкість судин та кісток.

Щойно лікарі дали добро на переліт, Діна з чоловіком та донечкою вирушила до найзапо­вітнішої мрії.

Америка зустріла Химичів привітно. У Бос­тоні почули підтвердження діагнозу Іринки та схему лікування у разі згоди.

— Усіх деталей не можу розповісти, бо під­писала угоду, але скажу, що за кожну таблет­ку маю у клініку відзвітувати. Препарати дуже дорогі, але курс на два роки нам оплатили во­лонтери.

За цей час в Україні померла інша дівчин­ка, хвора на прогерію, тож Іринка Химич за­лишилася єдиною в нашій державі з таким діагнозом. Коли батьки мали везти її на по­вторне обстеження, у ситуацію втрутився ко­ронавірус. Життя дитини знову опинилося під загрозою.

— Ми дуже важко перенесли ковід, — нама­гається триматися, розповідаючи, Діна Хи­мич. — Іринці почало віднімати ніжки, мені дало на серце. Квитки на літак довелося зда­ти…

Були змушені все починати знову, адже час невпинно спливав, а тіло дівчинки далі стрім­ко старіло.

Діна розповідає, що через сімейні нега­разди, аби додаткові стреси не підривали й так поганого здоров’я єдиної донечки, була змушена подати на розлучення. Тепер ділять у суді майно.

— Але найгірше не це — батько відмовляв­ся давати дозвіл на виліт дитини до Америки, — зізнається Діна. — Скільки нервів і здоров’я пішло на те, щоб таки полетіти.

На щастя, чергове обстеження у США під­твердило: лікування дає ефект. Тепер головне — вчасно його отримувати. А Іринка дарує мамі натхнення! У ній прокинувся ху­дожник. Дівчинка уже мала пер­сональну виставку у столиці. Спонсор Андрій Здесенко до­поміг організувати за мотивами Іринчиних картин друк листівок та серветок.

Сьогодні їй 10 років. І вона продовжує дивувати своїми творчими здібностями. Львів­ське інклюзивне ательє Lady Di, перейнявшись долею дівчинки, випустило особливі жіночі хус­тинки. Із них дивиться на нас ро­жевий фламінго, якого акварел­лю на папері зобразила Іринка, а дизайнери перенесли картину на тканину.

Фото з архіву Діни Химич
Фото з архіву Діни Химич
Фото з архіву Діни Химич
Фото з архіву Діни Химич

— Це улюблений птах доне­чки, вона асоціює себе з ним, — зізнається мама. — Символ на­дії, любові та втілення мрій…

Кошти від продажу ексклю­зивних хустинок частково підуть на рахунок маленької художни­ці. Вона вірить, що таки зможе продовжити лікування й доживе до справжньої старості.

Тим часом Діна тепер весь час бере кредити, аби мати змо­гу далі оплачувати дитині ліку­вання.

Хто хоче підтримати Іринку з мамою фінансово, кошти може переказати на картку Приват­Банку:

5168 7520 1136 0347 (Химич Діна).

Схожі новини