Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Грибні рекорди

До гігантських розмірів виростають і печериці, і дощовики, і «правдиві»

Цьогорічна осінь щедра на дари лісу, бо потішила і боровиками, і польськими, і опеньками. Уже є зелениці та підзеленки, ще не зовсім відійшли лисички та маслята. Багато хто хизується справжніми велетнями, знайденими у лісі, та наразі жоден гриб 2020-го на «свіжий» рекорд не потягнув.

Утім, грибні досягнення зафіксовані й 2020 року. Зокрема, житель Чернігів­щини Дмитро Качура 22 жовтня під час тихого полювання на­трапив у лісі неподалік Дніпра на ціле «поле» білих грибів. Се­ред них попався справжній ве­летень, що заважив 1 кілограм та 955 грамів!

Якими ж були рекордні гриби минулих років? 2019-го зміряли найбільшого «промислового» гриба в Україні. Рекордна пече­риця заважила 3 кг 820 грамів (!), капелюшок мав окружність 114 сантиметрів. Печеричку виростили на грибній фермі на Київщині.

Усе унікальне звик фіксува­ти краєзнавець із села Гірок Любешівського району Волині Петро Кравчук. Є у його «Книзі рекордів» такий запис: «Най­більшого в Україні білого гриба вагою 2 кілограми 850 грамів зі­рвала у Смідинському лісі Ста­ровижівського району на Воли­ні під розлогим кущем ліщини ковельчанка Ніна Феодосіївна Данилюк». Було це 20 серпня 2000 року — й досі цей трофей не перевершив жоден справ­жній гриб. Український рекор­дсмен виріс настільки великий, що не вміщався у відрі! Шапка мала майже метр у окружності, а ніжка — 40 сантиметрів. Хоч зазвичай великі боровики ма­ють розмір капелюшків від 3 до 15 сантиметрів.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Височенного білого гриба колись знайшли у Криму. Він був заввишки аж пів метра! Але ніжку мав «худеньку», лише 10 сантиметрів, і заважив «лише» близько кілограма. Того гриба пощастило знайти севасто­польцю Олегу Чепану 2006-го. Сім’я грибника ласувала цим делікатесом чотири дні.

А найпізніше правдивого гриба затятим любителям тихо­го полювання вдалося знайти під Новий рік — 29 грудня 1974 року у Броницькому лісництві на Житомирщині. А от на Волині з грибами із лісу селяни повер­талися 2004 року 12 грудня — коли розтанув перший сніг.

Хоч Волинь — не Карпати, усе ж білі гриби в наших лісах родять щедро. Так, колись май­же 800 білих грибів за кілька годин знайшов у лісі біля села Велицька Ковельського району військовослужбовець на пріз­вище Оксенюк. Буває, родять дари лісу просто під хатами се­лян. Так, понад 200 правдивих зрізав восени грибного 2001 року Тарас Дарчик із села Ве­лимча Ратнівського району біля свого хліва.

2018-го на Київщині зірвали гігантського дощовика. Виріс на людському городі у селі Дроз­дах Білоцерківського району. Нести велетня було несила, тож викликали голову сільради зі скутером. Заважив диво-гриб 17 кілограмів 750 грамів! Та поки вирішили офіційно зафіксувати рекорд, дощовик… зігнив.

Того ж року на Львівщині Віра Новікова знайшла у лісі біло­го гриба вагою 1 кілограм 800 грамів.

Схожі новини