Передплата 2024 ВЗ

Було 15% – стане 20%

Після карантину відсоткову «планку» для призначення субсидій підвищать

У новому опалювальному сезоні субсидії для оплати ЖКГ призначатимуть по-новому. Головна новація — підвищиться відсоткова «планка» розміру доходів сім’ї. Якщо досі обов’язковий відсоток для призначення субсидії становив 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства, то тепер становитиме 20%.

Щоправда, нововведення набуде чинності не з по­чатку опалювального се­зону (офіційна дата — 15 жовтня), а з першого числа місяця, який настане після скасування коро­навірусного карантину в Україні. Про це повідомив сайт «Оглядач». До прикладу, якщо карантин ска­сують у грудні, то норма про 20% доходу запрацює з 1 січня.

Крім того, оновлено список до­ходів сім’ї, які враховують під час призначення допомоги. Нововве­дення: будуть враховувати житло­ві субсидії і пільги на оплату послуг ЖКГ, придбання палива та скра­пленого газу і грошове забезпе­чення військовослужбовців (крім тих, що перебувають у зоні ООС). А також, як і раніше, для призна­чення субсидії будуть враховува­ти зарплату всіх працездатних членів сім’ї, стипендію, допомо­гу з безробіття, грошові перекази з-за кордону, виплати фондів соц­страхування, задекларовані дохо­ди, доходи фізосіб-підприємців. Для жителів сіл враховують також 30% доходів від реалізації молока.

До сукупного доходу сім’ї не вносять: суму, яка виплачуєть­ся одноразово під час народжен­ня і усиновлення дитини — 10 тис. 320 грн; держдопомогу дітям-си­ротам; аліменти; відсотки із де­позитів, допомогу від благодій­них організацій; адресну допомогу внутрішньопереміщеним особам на проживання і оплату ЖКГ; ра­зову виплату у випадку присво­єння статусу «Мати-героїня» (10 прожиткових мінімумів для пра­цездатних на 1 січня поточного року, зараз 20 тис. 270 грн); ком­пенсацію в рамках послуги «му­ніципальна няня»; соцдопомогу з надбавкою на догляд за дитиною з інвалідністю I групи підгрупи, А (що вимагає постійного догляду).

Усім домогосподарствам, які отримували субсидію в опалю­вальному сезоні 2019/2020 років, субсидію перепризначать автома­тично. Мають право на отримання субсидії і українці, яких звільнили з роботи на карантині (з 12 берез­ня 2020 року) і які перебувають на обліку у службі зайнятості.

Схожі новини