Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Борці за дорогу Стрілки-Мшанець знову заблокували трасу Львів-Самбір-Ужгород

А місцевий священник Роман Гром оголосив голодування

Доведені до відчаю мешканці 11 сіл гірської округи Старосамбірського району домагаються ремонту близько 20 кілометрів шляху Стрілки-Мшанець. Домагаються уже роками… До них приїжджають різного штибу чиновники і обіцяють. Здається, тільки те і роблять…

Місцевий священник отець Роман Гром написав кілька пісень, зняв кілька яскравих кліпів на цю тему. Особливо популярним був твір на мелодію пісні «Плакала», який в Інтернеті зібрав мільйони переглядів. Одного разу, коли у Львів приїжджав колишній прем’єр Гройсман, журналісти у нього запитували не стільки про те, чи сподобався йому пісенний витвір провінційних митців, скільки про те, чи буде дорога. Відповідь була неконкретна, бо обіцяти щось конкретне у справах дорожніх дуже складно.

Обурені таким ставленням до себе восени минулого року горяни влаштували акцію протесту, перекривши у селі Стрілки трасу Львів-Самбір-Ужгород. Три тижні тому повторили свою акцію, заявляючи, що не вступляться з траси, поки не побачать техніку. Їм знову щось пообіцяли, і люди, вдоволені успіхом, повернулися по домівках.

Але сьогодні, у понеділок вранці, знову вийшли на улюблене місце, наче на роботу. Ну, не винні вони, що Бог звелів їм народитися в гірській окрузі при бездоріжжі. Заклик вийти на трасу у понеділок виглядав так: «Кого задовольняє, що зроблять аж 700 метрів дороги Стрілки-Мшанець, нехай в понеділок, 13 липня, сидить вдома. Решту чекаємо на пішому переході. 13 липня відбудеться протестна акція на трасі у с. Стрілки. Історія така: три тижні тому проводилася акція з вимогою ремонту дороги Стрілки-Мшанець. Місцева влада в особі голови РДА Петра Назара пообіцяла людям зробити 4,25 км дороги. Люди розійшлися, але відразу ж подали заяву на нову акцію за три тижні, якщо не будуть виконані обіцянки. Обіцянки не виконані, очевидно, нам просто брехали. І ще й цинічно з людей насміхаються, тому що техніка заїхала лише вчора, 10 липня (а мала заїхати ще в понеділок, 22 червня), і, більше того, дороги зроблять лише 600−700 метрів, оскільки виділено тільки 2 млн грн. Це підтвердив на своїй фейсбук-сторінці Максим Козицький». Учасники акції пропускали 1 машину через кожні пів години. Поза чергою — екстрені служби і машини з малими дітьми.

Голова ЛОДА Максим Козицький розтлумачив свою позицію: «Останніми днями отримав багато запитань від жителів Старосамбірщини стосовно ремонту дороги Мшанець — Стрілки. Розумію, як це питання болить місцевих мешканців, бо дорога справді в аварійному стані. Тож інформую про те, що зараз робиться. Жителі Старосамбірщини знають: дорога Мшанець-Стрілки умовно поділена на дві частини — протяжністю 4,25 км та 12,9 км. На коротшій ділянці уже завтра почне працюватиме техніка. Там облаштуємо кювети, ліквідуємо пучини, прокладемо основу зі щебеню і піску та заллємо асфальт. На ці роботи на цей рік передбачено 2 млн грн з Державного дорожнього фонду. Друга ділянка — довша і проблемніша. Потребує залучення значно більших коштів — 269 млн грн. Проєктно-кошторисну документацію на її капремонт і експертний звіт чекаємо до кінця нинішнього дня. Ці документи обійшлися у 1 млн 236 тис грн. Минулого тижня я скерував листа голові Держагентства автомобільних доріг України Олександру Кубракову з проханням додаткового фінансування для Львівщини, у тому числі на ділянку дороги Мшанець — Стрілки».

Можна було б потішитися тим, що якихось 700 метрів відремонтують, але блокувальники траси вважають, що це крапля в морі. Дорожня біда, нагадаємо, там уже десятиріччями, цю паскудну дорогу знали усі губернатори Львівщини…

У понеділок, аби протестувальникам не було нудно, місцеві артисти склали і виконали на трасі пісню на мотив «Воїни світла, воїни добра» про ремонт дороги Мшанець-Стрілки. Цей мистецький твір доведених до відчаю людей поповнив музичну колекцію краю. А після обіду сьогодні один з організаторів акції отець Роман Гром оголосив про своє голодування на трасі до того часу, поки влада не візьметься серйозно за вирішення проблеми. Охочих долучитися до голодування попросив 7 разів подумати, бо сам намірений стояти до переможного кінця, а комусь голодування може вплинути на здоров"я.

Схожі новини