Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Між Садовим і Козловським пробігла чорна кішка?

Міський голова Львова вперше публічно звинуватив найбагатшого депутата ЛМР в організації протестів проти себе

Андрій Садовий у своєму відеозверненні попросив правоохоронні органи перевірити причетність бізнесмена Григорія Козловського до організації і «замовлення нападів псевдоактивістів».

«Прошу правоохоронні органи пе­ревірити причетність до організації і замовлення нападів депутата міської ради від Блоку Петра Порошенка Гри­горія Козловського, який називає себе співвласником тютюнової фабрики і ве­ликої будівельної компанії Avalon. Він неодноразово погрожував працівни­кам міської ради. Особливо часто по­грожував жінкам, які працюють у місь­кій раді», — заявив мер Львова.

Нагадаємо, каталізатором протес­тів стала одіозна ухвала про припи­нення торгівлі алкоголем у МАФах (кі­осках), яку прийняли на сесії ЛМР ще 4 квітня. Далі конфлікт розвивався по висхідній. Під стінами Ратуші з’явився наметовий табір, де громадські ак­тивісти оголосили безстрокову акцію протесту за відставку мера Садового. Серед вимог, крім запровадження пе­рехідного періоду для торговців алко­голем, — пояснити, чому місто випла­тило 20 млн грн фірмі власника заводу ЛАЗ, громадянину Р Ф Ігорю Чуркіну, чому надали елітні квартири трьом чи­новникам ЛМР, а також вимагали за­безпечити житлом учасників АТО, інші.

Голова фракції БПП у ЛМР Петро Адамик, голова фракції «Свободи» Маркіян Лопачак і член фракції БПП Григорій Козловський зареєструва­ли ухвалу про дострокове припинен­ня повноважень мера Львова. «Інтерес хлопців простий. Позбавити місто легітимного мера і грабувати з розма­хом», — прокоментував цю подію Садо­вий. Але кульмінацією протестів стало 29 травня, коли велика група «псев­доактивістів» взяла штурмом Ратушу. Вони побили керівника департамен­ту Євгена Бойка, вривались у кабіне­ти Ратуші, погрожували працівницям. Одній молодій чиновниці, яка є вагіт­на, стало погано, викликали «швидку». Міський голова звернувся до правоохоронців, звинувативши їх у бездіяль­ності (як згодом повідомив він на се­сії, цього дня він був у відрядженні, у Львові його не було, а то б обов’язково був би в епіцентрі подій). Далі конфлікт став вщухати, 4 червня активісти при­брали частину наметів з-під Ратуші та сіли за стіл переговорів із міськими чи­новниками.

Зрештою, протести під Ратушею і навіть штурми ми вже бачили. Однак вперше Андрій Садовий звинуватив конкретну людину (ба більше — Григо­рія Козловського, з яким у нього досі були начебто добрі стосунки) в органі­зації протестів проти себе. Раніше Ан­дрій Іванович волів «загортати в папір­ці» такі месиджі, безособово волаючи до правоохоронців, що вони не захи­щають мерію…

Однак на тих, хто чекав розвитку теми звинувачення Козловського у чет­вер, 6 червня, під час засідання сесії ЛМР, чекало розчарування. Хоча на­мети під Ратушею й були, але в мерію ніхто не рвався. До того ж вона була оточена потужним кордоном правоохоронців і навіть спецпризначенців. На площі Ринок та у дворі Ратуші чергу­вали поліцейські автобуси. Спокійний настрій у сесійній залі навіював думку, що сторони конфлікту вже згрубша ді­йшли порозуміння. Андрій Садовий без проблем запропонував провести годи­ну запитань депутатів до міського голо­ви, за що і проголосували. Хоча від де­путатів часом і лунала нищівна критика у бік мера, особливо від «свободівців», він сприймав її миролюбно, називаючи «риторичними запитаннями».

Григорій Козловський під час пленарного засідання сесії. Фото авторки
Григорій Козловський під час пленарного засідання сесії. Фото авторки

Ухвалу про дострокове припинен­ня повноважень міського голови ніх­то не педалював, її не було у порядку денному. Із вуст голови фракції «Сво­боди» Маркіяна Лопачака довідалися, що ухвала в роботі, буде винесена на одне з наступних засідань ЛМР. Термін розпливчастий… Журналіст «ВЗ» у ку­луарах сесії безрезультатно намага­лася довідатися від депутата Григорія Козловського, як він сприймає персо­нальні звинувачення Андрія Садово­го в організації протестів проти себе. Григорій Петрович поклав мені руку на плече і сказав: «Я коментарів не даю. Чому я маю їх давати? Я ніколи, ніко­му, за жодних умов коментарів не даю. Придумайте собі самі мій коментар, добре?».

Схожі новини