Передплата 2024 ВЗ

Активісти захопили Ратушу

Група молодиків виламала двері у мерії, побилася з муніципальною вартою, вривалася у кабінети чиновників

Під стінами Львівської ратуші знову «штор­мить»! Точніше, «штурмить»… У середу, 29 травня, кількадесят членів громадських організацій («Розвиток громади», «Україн­ська спілка учасників АТО», «Рабів до раю не пускають» та ін.) взяли штурмом Львівську міську раду: виламали двері, зламали опір муніципалів та увірвалися всередину. Під час штурму постраждали журналісти, ледь не затоптали директора департаменту «Адміні­страція міського голови» Євгена Бойка. Через дії протестувальників вагітній працівниці міської ради стало погано, для неї викликали «швидку». Активісти ходили кабінетами мерії і розшукували заступника міського голови з питань ЖКГ Сергія Бабака. Свої вимоги акти­вісти озвучують уже починаючи з понеділка. Цього дня вони встановили наметове містеч­ко на площі Ринок і оголосили безстрокову акцію протесту… Подразником для «народ­них протестів» стала інформація, що троє топ-чиновників міськради отримали елітні квартири за кошт міського бюджету. Це — за­ступник міського голови Львова Сергій Бабак, директори департаментів Олег Іщук та Ірина Кулинич. З міського бюджету на їх придбання було виділено 5 млн грн.

Починаючи з понеділка, 27 травня, під стінами мерії ак­тивісти та учасники бойових дій встановили наметове міс­течко та оголосили безстро­кову акцію протесту з вимогою відставки Садового та його за­ступників. На наметах вони ви­вісили плакати: «Стоп незакон­ному будівництву у Львові!», «Геть Садового і його приватну армію!», «Чи не за кошти Льво­ва Садовий збудував собі ма­єток, оцінений у 500 000 $?». Також на площі встановили ма­некен Андрія Садового із «до­лярами» в руці. Біля нього охо­че фотографуються перехожі.

За словами голови ГО «Львівська обласна спілка со­ціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдани Сір­ків, учасники АТО обурені, бо у Садового нічого не зробили, щоб забезпечити їх житлом чи ділянками, однак для чиновни­ків у мерії квартири є.

Та відносно мирною акція протесту була лише до середи, 29 травня. Зранку протесту­вальники вирішили, що їм все ж таки треба зайти в середи­ну мерії та висловити свої ви­моги особисто міському голо­ві Андрію Садовому, який мав проводити щотижневу апарат­ну нараду. Очевидно, в Андрія Івановича є добрі інформатори у протестному середовищі, бо апаратну нараду він провів на півтори години раніше, і на час штурму його вже не було в при­міщенні.

Тож коли активісти підійшли до зачинених вхідних дверей, їм назустріч вийшли керую­ча справами виконкому Марта Литвинюк, директорка юридич­ного департаменту Гелена Па­йонкевич та директор департа­менту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко. Та кон­структивної розмови не ви­йшло. Активісти почали напира­ти, почулася нецензурна лайка, здійнялася штовханина…

Голова ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський вів стрім-трансляцію інциденту. За його словами, активісти уві­йшли у міську раду згідно із по­ложеннями українських законів та Конституції, оскільки будь-який громадянин України може зайти в приміщення органу місцевого самоврядування. «Ми увійшли до міської ради у мирний спосіб, хоча дещо емо­ційно, бо муніципали, як за­вжди, тягнули до нас свої руки і ноги, — зіронізував активіст. — Тому ми змушені були захища­ти своє життя і здоров’я».

У мерії активісти почали хо­дити по кабінетах і «шукати Ба­бака». «Ви не бачили Бабака, ну такого, лисого?» — запиту­вали вони переляканих чи­новниць, і навіть заглядали під столи.

У мерії заявили, що це — псевдоактивісти, які напере­додні під час засідання ви­конавчого комітету облили посадовців міської ради неві­домою рідиною. «Був зірваний виконавчий комітет, на яко­му постраждали мої колеги, — повідомив директор департа­менту „Адміністрація міського голови“ Євген Бойко. — Генна­дій Васьків отримав опіки лиця і ока, я отримав опіки ока. Про­довжую працювати, продо­вжую реабілітацію з офталь­мологом, але працюю. Ці псевдоактивісти виконують конкретні завдання конкретних людей та мають на меті деста­білізувати ситуацію в місті. Од­нак місто працює і працювати­ме далі».

Схожі новини