Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Покалічених білоруських спортсменів доставляли у лікарню непристосованим транспортом…»

Коли нарешті на львівську медицину катастроф запрацює унікальний медичний вертоліт? Машина сім років «гниє» на авіаремзаводі

Біда, яка сталася на авторалі у Карпатах (трофі-рейд «Карпатська експедиція-2018»), змусила знову нагадати про нагальну необхідність мати у розпорядженні львівської медицини катастроф медичний вертоліт. Нагадаємо, аварія сталася 28 квітня між селами Либохора та Карпатське Турківського району Львівщини. У провалля впав позашляховик Land Rover із білоруським екіпажем. В результаті отримали травми двоє громадян Республіки Білорусь, жителі Мінська. Зокрема, у 52-річного чоловіка — закрита черепно-мозкова травма, забій грудної клітки, голови, правої руки, а у 45-річного — забій голови, травмований хребет та зламане праве ребро.

Рятувальники та медики доставили потерпілих позашляховиками у Турківську районну лікарню. Транспорт цей — абсолютно не пристосований для перевезення поранених по гірській пересіченій місцевості. Медики оцінювали їх стан як середньої важкості. Однак невідомо, якими будуть наслідки цієї катастрофи. «На місці аварії були народний депутат Шевченко, депутат міської ради Олійник, вони кричали: «Вертоліт давайте, вертоліт!».

Маючи у Львові на авіаремзаводі новий унікальний реанімаційний вертоліт, його не використовують через злочинну бездіяльність львівської влади!" - обурюється громадський активіст Роман Мурій, який уже не перший рік бореться за те, аби медичний вертоліт служив медицині катастроф Львівщини.

Унікальний медичний гвинтокрил КА-226 російського виробництва. Його ще у 2012 році затримали на Львівській митниці. Вертоліт виявився з історією: закуповувало машину ще у 2008 році Міністерство надзвичайних ситуацій України, яким тоді керував «регіонал» Нестор Шуфрич. Витратили шалену суму — 6 мільйонів доларів (на той час — 30 мільйонів гривень). Однак у повітря КА-226 так і не піднявся, оскільки десь «загубився» через корупційні схеми тодішньої влади. Знайшли його на Львівській митниці випадково. Спочатку гвинтокрил планували передати Єдиній диспетчерській службі екстреної медичної допомоги Львівщини. Але потім Львівська ОДА скерувала його на зберігання на авіаремонтний завод.

Йшли роки, а машина так і не піднялася у повітря і не почала рятувати життя людей. Бо, як розповіли «ВЗ» на Львівському авіаремонтному заводі, підняти її на крило не зможуть — немає російської проектно-конструкторської документації.

Як розповів Роман Мурій, створити таку документацію і по ній скласти та випробувати гвинтокрил можуть у Державному авіаційному науково-випробувальному центрі, і там підтверджують це (до війни Центр був у Феодосії, а з початком анексії Криму Росією перебазувався у Чернігів).

Де-юре цей вертоліт належить службі медицини катастроф Львівської ОДА.

Його би з задоволенням взяв на свій баланс Військово-медичний клінічний центр Західного регіону. Про це не раз заявляв головний лікар Центру, полковник медичної служби Іван Гайда. До речі, на новому дев’ятиповерховому корпусі цього шпиталю запроектовано вертолітний «майданчик на даху». І, додамо від себе, від такого вертольота, мабуть, не відмовилося б керівництво Львівської академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного.

Та з’явилася нова біда — львівська влада хоче спекатися цього гелікоптера, передавши його в Одесу — у морську авіаційну бригаду Військово-Морських сил Збройних сил України. «Вертоліт сім років лежить розібраний, — каже Роман Мурій. — У червні торік льотчиквипробувач Лукіянчук приїхав у Львів, оглянув ці деталі і сказав, що машина в ідеальному технічному стані, ніби з конвеєра. Але сесія Львівської облради проголосувала за те, щоб передати цей вертоліт в Одесу. Це інакше, ніж злочинністю, не назвеш! А зараз держава Україна в особі Львівської ОДА зганьбилася перед усім світом — ми не могли захистити здоров’я і життя білоруських спортсменів, маючи для цього усі умови. Необхідно організувати комісію за участі громадськості, яка має оглянути вертоліт на авіаремзаводі. До цього готове долучитися керівництво військового госпіталю».

Схожі новини