Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А гривні... прилипли

В Україні почастішали випадки викрадення готівки з банкоматів за допомогою скотчу.

Недаремно кажуть, що у злодіїв липкі руки. Днями у столиці на гарячому затримали шахрая, який намагався забрати готівку з-під спеціальної накладки на банкоматі. Як повідомила прес-служба столичної прокуратури, 38-річний кримчанин встановив на отвір для видачі готівки в банкоматі непомітну для користувача пластикову накладку. Під час операції накладка блокувала видачу банкнот, проте для користувача все виглядало так, ніби в банкоматі просто закінчилися гроші. І коли клієнт відходив від банкомата, зловмисник просто знімав накладку разом з грошима, які до неї прилипли.

Банкіри б’ють на сполох — такий вид шахрайства (його називають сash тrapping - “захоплення готівки”) останнім часом набув в Україні неабиякого масштабу. Він полягає у тому, що шахраї заклеюють вікно для видачі готівки планкою такого ж кольору, як банкомат. Людина, яка хоче зняти гроші, як правило, не помічає цієї планки, особливо, якщо не часто знімає гроші в цьому банкоматі. Відтак вставляє картку, вводить пін-код, усе наче гаразд, а гроші “не виїжджають”. Клієнт починає телефонувати в банк, але врешті-решт відходить від банкомата. У цей момент шахраї, які крутяться неподалік, швиденько знімають планку разом з грошима (планку кріплять на двосторонній скотч, до якого і прилипає готівка). Проблема в тому, що такий метод шахрайства не вимагає від злочинців особливих затрат. Бо, до прикладу, скімери, які викрадають спочатку дані з карток з магнітними стрічками, а потім виготовляють дублікати справжніх карток, мусять використовувати спеціальне обладнання та добре знатись на технологіях передачі даних. А тут усе просто: підібрав планку, купив двосторонній скотч, вибрав банкомат без відеоспостереження (а нині чимало банків економлять на безпеці), і чужі гроші у твоїй кишені. Та найгірше, що таких крадіїв ловлять або на гарячому, або не ловлять взагалі.

Киянка Ніка Прохорчук нещодавно також мало не стала жертвою таких шахраїв. “Підходжу до банкомата, вводжу пін, прошу видати мені гроші, чую, як банкомат відраховує мені купюри, а купюр нема... Набираю номер банку і тут до мене доходить, що віконце видачі готівки якось не так виглядає. Дістаю свою картку і підважую нею таку-от металеву “фігню”. Мушу сказати, що зроблена вона на совість. Проклеєна двостороннім скотчем просто ідеально, і за кольором дуже підходить”, - написала вона на своїй сторінці у Facebook з проханням поширити. Каже, саме завдяки тому, що уже читала про таку схему шахрайства, і звернула увагу на віконце видачі готівки. За словами Ніки, поки вона чекала на приїзд поліції, неподалік крутився підозрілий тип, який то відходив, то приходив.

“Не знімайте грошей у банкоматах вночі, оскільки ці тварюки поряд, і якщо зрозуміють, що ти побачив підвох, можуть і по голові дати”, - радить дівчина. А ще зізнається, після того випадку почала уважно придивлятись до банкоматів. Накладок не бачила, але сліди від скотчу помічала. Деякі банки почали встановлювати на віконцях видачі готівки продовгуваті виступи або “хвильки”, - аби шахраї не могли до них приліпити накладку.

Схожі новини