Передплата 2024 «Добрий господар»

І святий Валентин відчув кризу

Турфірми бідкаються, що попиту на традиційні тури немає

14 лютого — День св. Валентина. Через стрімке знецінення гривні, економічні негаразди та неспокійний час цього року закохані святкуватимуть скромно. Не кожному по кишені завітати у найромантичніші міста світу, наприклад, у Верону, де стоїть знаменита скульптура Джульєтти, яка приносить щастя у коханні. У турфірмах кажуть, минулими роками романтичні поїздки за кордон бронювали за місяць-два до Дня Валентина. Цього року попит на романтичні вояжі знизився на 60%. Журналіст “Леополіса” вивчала попит і пропозицію турфірм до Дня святого Валентина.

Наввипередки пропону­ють відзначити свято у романтичній Італії. П’ятиденний автобусний тур спустошить гаманець на 199 євро, плюс сотню євро треба буде витратити на обов’язкові екскурсії. Тур включає відвідання Кракова, Флоренції, Пізи та Венеції. Романтична вечеря в ресторані Венеції обій­деться щонайменше у 50 євро на одну особу.

Можна обрати тур “День святого Валентина на Венеціанському карнавалі”. Таке задоволення коштуватиме 189 євро, плюс 350 гривень. Закохані відвідають угорські міста (Егер та Будапешт), італійські — Трієст, Новента ді Піаве та Венецію. У подарунок — італійське шампанське та шоколад, фотосесія біля декорацій Венеціанського карнавалу. Щоправда, туристи повинні доплатити за високий туристичний період у Венеції 15 євро.

35-річний львів’янин Віктор Кметик щороку святкує з дружиною День закоханих у Венеції. Раніше автобусний тур зі Львова коштував 350-400 євро, тепер навіть за двісті євро не хоче туди їхати. “З таким курсом долара і євро день святого Валентина будемо святкувати у домашній атмосфері, — розповів пан Віктор для “Леополіса”. — Не по кишені зараз їздити до Європи”.

Пан Віктор каже, за тиждень до свята шукав в Інтернеті найдешевші варіанти відпочинку в Італії. “Одна з турфірм пропонувала автобусну поїздку у Венецію за... 15 євро. “Очам не повірив, хотів вже бронювати, щоб не проґавити “халяву”, — каже чоловік. — Добре, що уважно дочитав текст до кінця, де дрібним шрифтом написано “За умови купівлі екскурсій на 250 євро. Турфірма пропонувала відвідати острови Венеціанської лагуни — Бурано і Мурано”.

Не бракує пропозицій SPA-відпочинку на День Валентина. SPA-тур на Закарпаття обійдеться у 895 гривень, плюс витрати на екскурсії. Наприклад, дегустаційна екскурсія вин чи сирів — 110 гривень з особи, відвідання термальних басейнів у Косино — 300 гривень на день (для дітей — 150).

Одна з турфірм Львова пропонує відзначити День закоханих у Львові за 790 гривень з особи. У програмі — проживання у чотиризірковому готелі, дегустаційна екскурсія «Кава по-львівськи», оглядові екскурсії — «Львів — місто закоханих», “Скарби старовинного міста”. Туристам покажуть романтичні місця міста Лева, зокрема Італійський дворик. У “Майстерні шоколаду” розкажуть про секрети народження смаколиків, які розпалюють пристрасть. Бонус від турфірми — частування кавою, десертом та шампанським.

До Дня закоханих на стадіоні “Арена Львів” планували спід-дейтінг для 500 учасників (побачення наосліп). Однак захід перенесли на весну, бо не встигли набрати охочих для проекту.

Як розповіла “Леополісу” директор мережі туристичних агенцій “Поїхали з нами” Оксана Гутник, ніхто не замовляє поїздки до Парижа, хоча цінові пропозиції привабливі — 180 євро з особи. Ціна приваблива на перший погляд. Минулими роками тур до Парижа на одну особу кош­тував щонайменше 350 євро. І охочих не бракувало.

“У попиті — економ-тури, зокрема акційні, — за 100-150 євро з особи, — продовжує розмову Оксана Гутник. — Суть акції — купуєш тур до Дня Валентина за 99 євро, для коханої половинки — 39-49 євро. Найпопулярніші подорожі до Дня закоханих — до Чехії, Швеції, Польщі, Угорщини, Австрії. Тури на Венеціанський карнавал цього року непопулярні”.

Схожі новини