Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І лимоном, і часником

Допомогла спільнота факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка бійцям добровольчого батальйону «Львів»

Попри невисокі статки, українці активно допомагають бійцям української армії, що перебувають у зоні АТО. А студентське середовище робить це ще й у нестандартний спосіб.

...Субота, близько шостої вечора, але студентська їдальня на факультеті журналістики ЛНУ ім. Івана Франка переповнена. Тут студенти-журналісти зібралися на благодійну акцію, щоб допомогти добровольчому батальйону «Львів», який активно воює на сході. Цією допомогою стали... консервовані лимони, часник, закрутки та ікона Архістратига Михаїла.

Коли спільнота факультету журналістики вирішила провести волонтерський збір коштів під назвою «З вітамінами на фронт», до акції долучилися студенти, усі кафедри і декан. Зібрали близько 5 тисяч гривень, на які закупили 160 кг лимонів, два мішки цукру, 40 кг часнику. Чому саме лимони і часник? «У таку погоду люди часто хворіють, — розповів заступник декана Ярослав Табінський. — А нашим військовим потрібно мати добру імунну систему. Щоб підтримати їхній вітамінний раціон, ми вирішили відправити на схід порцію протизастудного вітаміну С, який найбільше міститься в лимонах».

Розуміючи, що “вітамін С” може не доїхати у свіжому вигляді, активісти вирішили законсервувати фрукт. Двадцять студентів впродовж двох днів по кілька годин нарізали 16 ящиків цитрусу та засипали його цукром. «Долучившись до нарізки лимонів, я хотів проявити свою підтримку хлопцям з АТО і показати, що ми душею з ними, — зізнається студент ІІ курсу Юрій Кічало. — Це, що називається, проводити час весело та з користю, адже були люди з різних курсів, і ми ближче познайомились. Такими заходами університет показує, що він дає не лише знання чи спеціалізовані кадри, а й виховує національну свідомість, патріотизм і небайдужість до долі країни».

Активісти працювали трьома групами: дві нарізали лимони, а третя їх упаковувала. Для консервування цитрусових знадобилося майже два мішки цукру. Згодом до студентів долучився і заступник декана Ярослав Табінський. Він пакував лимони в пластмасові відерка та засипав їх цукром.

Ще активісти закупили порцію вітамінів: три мішки часнику — близько 40 кг. Студентка ІІ курсу Олександра Присташ, почувши про акцію, не вагаючись, вирішила долучитись до неї навіть у суботу. «Батальйони потребують нашої турботи та підтримки, — каже Олександра. — А зараз, коли наближається зима та морози, це потрібно як ніколи. Сподіваюся, таким чином бійці відчують хоча б трішки нашої любові, зміцнять дух і тіло, що дасть їм наснаги у боротьбі».

Також активісти вирішили зробити ще один подарунок батальйону «Львів» — ікону Святого Архістратига Михаїла. Авторську ікону зі своєї домашньої колекції приніс декан журфаку Михайло Присяжний. Це символічний подарунок, Адже Михаїл завжди зображується з мечем і є оберегом українського війська». Коли батальйон «Львів» відправлявся на схід, активісти передали консервовані лимони, часник та ікону. Ще одним невеличким подарунком стали закрутки та варення, які приносили з дому студенти та викладачі. У військовій частині священик посвятив допомогу армії, і вона відправилася на один з блокпостів, що на Донбасі.