Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Hasta la vista separatista!

Ціни на патріотичні футболки у львівських крамницях – від 85 до 300 грн.

Темношкірий парубок у синій футболці з жовтим тризубом на грудях «засвітився» у сюжеті російського телеканалу про те, як впливають санкції проти Росії на самих європейців. Журналіст записував сюжет у Парижі. Розповідав про «жахіття» санкцій, які Росія ввела для Європи, як тут на задньому плані з’явився чоловік у футболці з українським гербом! Сюжет вийшов в ефір. Чоловіка в Інтернеті вже встигли назвати «афробандерівцем»... Журналіст «ВЗ» дізнавалася, чи користуються попитом патріотичні футболки у Львові.

В одному з модних бутиків на вул.Валовій з вулиці можна побачити футболки з тризубами. Коштує така дизайнерська річ 340 грн. «Чому так дорого?» — питаю. «Тканина якісна, добре носиться, під час прання не линяє». Продавець розповіла, зараз у магазині діють знижки. Купити таку футболку можна за 300 грн. Охочих її придбати не бракує.

Hasta la vista separatista! — такі прикольні футболки продають у магазині «Наш формат». Їх вартість — 280 грн. Є у магазині і футболки за 85 грн. (з простішим дизайном). На футболці з написом «Воины света» персонаж з фільму «Зоряні війни» Йода тримає у руках замість меча тризуб. Пісня «Ляпіса-Трубецкого» «Воины света» підкорила серця українців під час Майдану. У відеокліпі на цю пісню є фрагмент з палаючими шинами та «воинами света», які борються з величезним орлом та безликими солдатами. Ідея з футболкою належить дніпропетровським підприємцям.

Продавець Святослав розповів, стараються продавати одяг з «родзинкою». Футболки з написом: «Путін ла-ла-ла» користуються попитом. На іншій футболці відомий напис «ПТН ПНХ» пишуть на «паркані» герої роману Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»... Є у крамниці футболки із написами: «Вірний назавжди», «Ніхто крім нас» — її створили спеціально для українських десантників. Виробники регулярно відправляють їх на передову. Є патріотичні футболки і для морської піхоти.

Одна пані з Англії (з української діаспори) приміряє футболку з кольоровим тризубом. Свою ховає у торбу, а у новій йде. Пані Ліда часто буває у Києві та Львові. Її брати нещодавно купували вишиванки на «Вернісажі», продавець бідкалась, що туристів з Америки та Англії цього року дуже мало. Вона їхати до Львова через події на сході не боялася. Жіночка з Німеччини перепитує продавця, що зображено на цій футболці. Він їй розповідає про герб України. Автор тризуба — львівський художник Юрій Гуда.

«Нещодавно зайшов хлопець у майці з американським прапором, — каже Святослав. — А вийшов з крамниці — з українським тризубом... Американці пропагують свою символіку у всьому світі. Останнім часом і Україна не пасе задніх. Такі речі — модний тренд». Є у магазині футболочки і для малих дітей від двох років (коштують 175 грн.).

На виході помітила кульчики з тризубами, кулони, брелоки на ключі... Коштують від 70 грн. (є металеві і срібні). Святослав розповідає, деякі українці і сьогодні бояться купувати патріотичні речі. «Мамо, купи мені футболку з тризубом», — просив хлопчик. «Як ти вийдеш у ній на вулицю? Тебе поб’ють», — відповідала йому мама. На жаль, деякі люди з Харківщини, Дніпропетровщини і надалі живуть у страху...

За останні кілька місяців тризуб став упізнаваним у всьому світі. Молодь із Заходу охоче купує український патріотичний одяг. Пані Оксана вибирає футболки для дочки та зятя-американця. Хоче передати їх через знайому, яка їде до Америки. «Ваш зять буде у такому ходити?» — питаю. «Звісно. Він дуже переживає за Україну. Він великий, шукаю потрібний розмір». Пані Оксана і собі пригледіла патріотичне вбрання — піде у ньому на концерт «Океану Ельзи».

Роксоляна ШИМЧУК, дизайнер

Я ношу синьо-жовтий браслет. Такі браслети виготовляють львівські пластуни — дітки 8-10 років. Їх можна замовити по 50 грн. Усі виручені кошти йдуть солдатам, які служать у зоні АТО. Такий браслет має Саакашвілі. Він його показував минулого тижня на програмі Шустер Live. Сказав, що це «браслет виживання». Також ці браслети пластуни дарують дітям, у яких загинули батьки.

Маю улюблену футболку ще з часів Помаранчевої революції «Дякую, Боже, що я не москаль». Мій тато носить футболку «Свободу не спинити», а у мами — ціла колекція патріотичного вбрання...

Григорій ЧАПКІС, хореограф

Коли працював в ансамблі Вірського, у мене багато було вишиванок. Тепер не маю... У Києві рідко можна побачити людей у патріотичному вбранні. Нещодавно я приїжджав до Львова — зустрічався зі студентами, мені дали вишиванку, яку із задоволенням одягнув.

2-5 вересня знову приїду до міста Лева. Буду проводити майстер-класи. Можливо, і куплю вишивану сорочку...

Соломія ЧУБАЙ, співачка

У моїй колекції близько двадцяти вишиваних сорочок. Є автентичні коралі. Одні такі коралі дісталися мені від мами (їх їй подарував тато). У нашій сім’ї патріотизм не після Майдану прокинувся. Скільки себе пам’ятаю, завжди одягала патріотичне вбрання. Для концертів сама роблю українські віночки. У машині зі мною синьо-жовті стрічки...

Схожі новини