Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нова хвиля» під російську дудку

Учасників конкурсу одягають у триколор та замінюють «неугодні» композиції

Відкриття “Нової хвилі” у латвійському місті Юрмалі відзначилося кволими спробами українських виконавців якось виправдати свою присутність на святі попсового “русского мира”. Потап одягнув вишиванку і обгорнувся синьо-жовтим прапором, Іван Дорн виконав на сцені “Танець Пінгвіна” з тризубом на грудях, викрикуючи “Будьмо, гей!”... На тлі безвольних конкурсантів Вікторії Петрик і В’ячеслава Рибікова це виглядало наче подвиг. Українські конкурсанти не лише покірно одягнули форму з російськими прапорами, а й не змогли відстояти свій репертуар!

«Стосовно костюма знаю, що Вікторія намагалася з цим боротись, але умови конкурсу такі, що вона повинна його вдягнути, як і решта учасників. Щодо пісні, то вона точно на жодні компроміси не пішла і наполягла на «Мальвах» Івасюка», — намагалась виправдати Петрик продюсер Олена Мозгова. Але, як кажуть, в чужий монастир зі своїм статутом не лізуть. Тож режисер-постановник “переконав” Петрик виконати менш драстичну для росіян композицію. «Мальви» співати не буду, — розповіла на “Новій хвилі” 16-річна представниця України. — Так вирішив Олександр Ревзін. У принципі, я з ним згодна — у мене сльози з очей починають литися і душа розривається. І так занадто багато сліз довкола, отож ми вибрали веселішу пісню. Співатиму пісню Наталії Бучинської «Ріка-печаль».

Якщо вірити словам співзасновника “Нової хвилі”, латвійського композитора Раймонда Паулса, цензура вже стала постійною практикою на конкурсі. Саме Паулсу та російському композитору Ігорю Крутому тринадцять років тому спало на думку заснувати вокальний конкурс. Та з часом Паулс розчарувався у затії: «Вони втручаються в репертуар виконавців, змінюють їм костюми. У них одна мета — рейтинг. На все інше їм наплювати, звідси і проблеми... Вони розкидаються мільйонами, але я не впевнений, що це стильно. Ми нічого не можемо заперечити, тому що гроші — їхні. Біда в тому, що організатори не вміють розпоряджатися своїми великими ресурсами раціональніше. Часто їхня психологія полягає в тому, щоб продемонструвати, як багато у них грошей. Ні, у “Нової хвилі” перспектив немає...», — виніс вердикт латвійський композитор два роки тому. Приблизно у той період конкурс у прямому розумінні набув іншого забарвлення: блакитні хвилі символу конкурсу (на фото) налилися біло-синьо-червоним...

“Нова хвиля” подається як міжнародний конкурс. Але журі на 80% російське! Це нонсенс, на міжнародному конкурсі має бути бодай половина на половину. Інакше конкурс вважається заанґажованим”, — розмірковував перед початком “Нової хвилі-2014” український продюсер Володимир Бебешко. Цьогорічний склад журі оригінальністю не вразив — Ігор Ніколаєв, Лайма Вайкуле, Леонід Агутін, Валерій та Костянтин Мелад­зе. Головою журі конкурсу традиційно став Ігор Крутой. Останній, до слова, страшенно побивався, що журі не змогло приїхати в пов­ному складі: співачка Валерія мала необережність підтримати криваву політику Путіна стосовно України, і МЗС Латвії не пустило “підписантку” в країну. «Протягом 13 років «Нова хвиля» намагалася піти від політики, але політика завжди хоче наздогнати нас, — нарікає Крутой. — Цього року через заборони в’їзду до Латвії деяким артистам, оцінювати конкурсантів буде семеро членів журі».

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич виступив проти конкурсу, назвавши його недоречним — у зв’язку з подіями в Украї­ні. Окрім Валерії, МЗС Латвії заборонило в’їзд в країну ще двом одіозним російським виконавцям — Йосипу Кобзону та Олегу Газманову, які підтримували російську агресію. Валерія “лінії партії” не зрадила і випорснула хвилю образ в бік латвійського міністерства, згадавши раптом про “порушення прав людини”. «Складається таке враження, що в Латвії більше нічим зайнятися, і єдине, що їх турбує, то це я і мої колеги», — резюмувала Алла Перфілова, більш відома як Валерія.

Поки Естонія та Латвія бойкотують “зірок”, що підтримують кривавий путінський режим, Україна... мовчить. Щось не чути, щоб тій же Валерії заборонили в’їзд в Україну... РФ тим часом вигадала спосіб, як не захмарювати собі свята європейськими санкціями: депутати Держдуми від КПРФ запропонували організаторам конкурсу Ігорю Крутому та Олександру Румянцеву перенести «Нову хвилю» до анексованого Криму...