Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нова хвиля» ганьби

Вона накрила вітчизняних виконавців у Юрмалі

Як би активно наші “зірки” не кричали, що “політика окремо, а музика окремо”, скандал довкола міжнародного пісенного конкурсу “Нова хвиля 2014” у Юрмалі вкотре довів: російсько-український політичний конфлікт став конфліктом міжкультурним. Води “Нової хвилі” — темні. “Батьком-засновником” конкурсу є російський композитор Ігор Крутой, і хоч майданчиком для проведення є латвійська Юрмала, журі майже повністю російське. Представляти Україну на конкурсі Крутого наважились Вікторія Петрик з Одещини та В'ячеслав Рибіков з Донецька. Замість очікуваної хвилі успіху українських конкурсантів накрила хвиля ганьби: усі ЗМІ облетіли їхні фото з російськими прапорами на одязі.

Як і в будь-якої сумнівної затії, у нашого представлення на конкурсі “імені Ігоря Крутого” були тривожні дзвіночки. Спочатку — заява міністра закордонних справ Латвії Едгара Рінкевича про те, що у зв’язку з подіями в Україні проведення фестивалю цього року в Юрмалі недоречне. Пізніше МЗС Латвії заборонило в’їзд в країну постійним гостям конкурсу — Валерії, Йосипу Кобзону та Олегу Газманову — через їхню підтримку російської агресії. Останньою краплею стала історія з російською формою. Чому ж учасники конкурсу раптом так полюбили ворожий триколор? На це запитання відповів В’ячеслав Рибіков. Мовляв, світитись перед камерами в російській формі — обов’язкова умова конкурсу. “Ця форма ні в якому разі не є вираженням чиєїсь громадянської позиції, вона була обов’язкова для учасників з усіх країн, і жоден з них не відмовився її надіти.

У тому числі і я, бо вважаю, що участь України в цьому конкурсі є шансом показати всім іншим країнам, що в Україні є талановиті виконавці, що в нашій країні є можливості для їх розвитку”, — написав співак. Про любов організаторів до перевдягань учасників ще два роки тому проговорився один із засновників конкурсу Раймонд Паулс: “Вони втручаються в репертуар виконавців, змінюють їм костюми. У них одна мета — рейтинг. На все інше їм наплювати, звідси і проблеми”.

Ходили чутки, наче 16-річна Вікторія Петрик проявила силу волі і спробувала здерти російський прапор з форми. Принаймні так писала у ФБ її продюсер Олена Мозгова: “Костюм для обов’язкового носіння, що видав оргкомітет конкурсу, вона дійсно вдягла, але... перед тим, як одягти, зняла прапор Раші. Ви повинні вибачитися перед дівчиною за все, що ви написали! Я особисто знаю, що зовсім юній дівчинці довелося пройти і пережити, щоб «великий режисер конкурсу» дозволив їй співати «Мальви» Івасюка». Але пізніше Олена уважніше роздивилась фото Вікторії, побачила, що прапорів Росії вона зі свого одягу не здирала, і забрала свої слова назад: «Знаю, що принаймні вона намагалась з цим боротись, але умови конкурсу такі, що вона повинна його вдягнути, як і решта учасників».

Теорію про “примусове одягання в російські прапори” не підтримує український продюсер Володимир Бебешко. Він не з чуток знає про конкурс “Нова хвиля” і переконаний, що висловити незгоду можливість була. “Ця дуристика з формою не була “об’язайлівкою”. Якби наші конкурсанти заявили, що одягнуть форму без російської нашивки, з конкурсу їх би не зняли. А якщо б зняли — був би міжнародний скандал. Прояви учасники принципову позицію, організатори змушені були б піти назустріч. А тут і наші учасники у російських прапорах, і казахстанські... Якщо цей жест організатори вчинили навмисне, то це вкрай не розумно, бо вони з усіх сил акцентують на тому, що конкурс міжнародний. На відкритті ж традиційно виносяться прапори усіх країн-учасників... До чого тоді ці костюми були? Є варіант, що їм спонсор видав цю форму, а конкурсанти одягли і не задумались навіть. Казахстану наче нічого, у них же в країні війни нема, а у нас — війна”.

Бебешко не заперечує, що за рівнем заангажованості серед міжнародних конкурсів “Нова хвиля” б’є усі рекорди. “Навряд чи наш конкурсант отримає Гран-прі і переможе російського. Тим паче, що журі на 80% російське. Це нонсенс. На міжнародному конкурсі має бути бодай половина на половину. Інакше конкурс вважається заангажованим”.