Передплата 2024 «Добра кухня»

«Третина іноземних студентів у Польщі – українці»

Особливості навчання у сусідній державі з’ясовувала журналіст «ВЗ»

Вступна кампанія набирає обертів. І поки вітчизняні вузи готуються боротися за вступників, самі абітурієнти все частіше вирушають на пошуки диплома у чужі краї.

Найпопулярніші місця для навчання наших молодих людей — Польща, Німеччина та Чехія. Особливо популярний курс за кордон для жителів Західної України, звідки до тої ж Польщі рукою подати. Там українці мають змогу вчитися за європейськими стандартами і здобути відповідний диплом, з яким зможуть знайти роботу у країні Європейського Союзу. У Польщі, до прикладу, для студентів з сусідньої країни є можливість навчатися на бюджеті і навіть отримувати стипендію.

Спеціаліст зі сфери вищої освіти у Центрі дослідження суспільства Єгор Стадний розповів: «За останні роки кількість українських студентів, які виїхали за кордон на навчання, зросла на третину — з 21,5 тисячі до 32,6 тисячі осіб».

Невідомо, скільки студентів повертаються після завершення навчання в Україну. За словами пана Стадного, з дипломом із провідного польського університету українські студенти можуть сподіватися на кращі умови роботи та вищу зарплатню на батьківщині. Щодо навчання, Польща може гарантувати грошове заохочення: «Існує близько двох десятків стипендій, на які можуть розраховувати студенти з України. А з картою поляка — можна навчатися безкоштовно».

Для того, щоб оформити карту поляка, потрібно мати підтвердження про польське походження або про належність до польського народу когось з батьків, бабусь чи дідусів. Треба здати іспит на знання польської мови і традицій цієї держави.

Без карти поляка теж можна навчатися за стипендійними програмами, але кількість таких місць обмежена.

Вигоду з навчання у Польщі мають не тільки українські вступники, а й сама Польща. У польську казну надходять кошти з кишень українських студентів, які здобувають платну освіту. Згідно з даними Центру дослідження суспільства, за минулий навчальний 2012-2013 рік третина іноземних студентів у Польщі — українці.

Українці близькі і мовно, і географічно. Вони не бояться їхати до Польщі. Не тільки Західна Україна, а й Центральна та Східна їдуть на навчання до Польщі. У 2011-2012 навчальному році у цій країні навчався 6 тисяч 321 український студент, у 2012-2013 — 9 тисяч 620 осіб.

Окрім європейського диплома і можливості працювати у заможних державах Заходу, українські студенти надають перевагу навчанню за кордоном, зокрема і через краще технічне забезпечення навчальних закладів. Навчання на бакалавраті у Польщі триває три роки, магістратура — два курси.

«Протягом двох років вивчаю хімію у Варшавському університеті. Маю польське коріння, для вступу здавала тільки екзамен з хімії польською мовою, — розповіла українська студентка Христина Масловська, — Для іноземців, які не здавали матуру (аналог нашого ЗНО), було виділено п’ять місць. А іспит писало близько шістдесяти осіб.

Вступала до Варшави, оскільки хотіла спробувати щось нове. Тоді ще не бачила якихось переваг чи недоліків. Тепер звертаю увагу на високий рівень умов для наукової діяльності. Європейський Cоюз фінансує будову Центрів нових технологій, тобто дає змогу проводити різні дослідження».

«Подобається навчання у Польщі. Тут більше цікавих предметів, більше свободи у студентів, — каже студентка мистецького факультету Сілезького університету у місті Катовіце Анастасія Овчеренко, — У Польщі більш розвинений абстракціонізм, а у нас — класичний рисунок. Однак є і мінуси. Починаєш забувати прості правила побудови й анатомію.

Після навчання хочу залишитись у Польщі. Хоча тут також проблеми з роботою за спеціальністю. Якщо не вийде залишитись у Польщі, поїду десь далі»...

Навчання у Польщі щораз більше популяризується в Україні. В інтернеті є спеціальні сайти, на яких є вся необхідна інформація про вступ до сусідньої країни і змальовано усі переваги. Та поки українці студіюють мову з надією стати студентом польського вузу, українські вищі навчальні заклади намагаються не програвати конкуренцію та шукають способи привабити студентів. «Привабливим для абітурієнтів є набір з подальшою видачею подвійних дипломів: наприклад вчитель англійської і німецької мови. Університет відкриває нові спеціальності: торік відкрили чеську мову на факультеті іноземних мов, цього року — журналістику», — розповів один із викладачів філософського факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, що в Івано-Франківську.

Напрям журналістики в НУ «Львівська політехніка» існує недавно, цьогорічна вступна кампанія для нього лише п’ята, однак напрям розвивається. «Сподіваємося скоро відкрити спеціалітет і магістратуру», — пояснила завідувач кафедри журналістики та засобів масової комунікації Олена Кузнецова.

Схожі новини