Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вікенд із джазом і не без бою

Alfa Jazz Fest змінив програму та скасував концерти

Заплановані чотири дні джазу у Львові обірвалися на півдорозі. 4-й Alfa Jazz Fest розпочався у четвер, 12 червня, і мав завершитись у неділю, 15-го. Проте фестиваль довелося завершити 14 червня на мінорній ноті — концертом-реквіємом на пам’ять про загиблих військових. Із запланованих дев’яти виступів джазменів на площі Ринок відбулося лише три, сцена біля палацу Потоцьких, призначена для камерної музики, так і не встигла “розігрітись”. Недільні концерти та благодійний пробіг “Джазова миля” були скасовані. “Післясмаку” фестивалю додали й акції протесту проти Alfa Jazz Fest та викликані ними сутички на площі Ринок.

Основні виступи світових зірок джазу у Львові відбулися на сцені імені Едді Рознера, що в Парку культури ім. Богдана Хмельницького. Фестивальна площа тут була поділена надвоє. Партер — під білосніжним навісом зі сценою, стільцями та кафе просто неба — призначався для любителів джазу, що завбачливо придбали квитки. Пікнікова зона була вільною для відвідувачів, тут висіли два велетенські екрани, які відображали усе, що діється на сцені. Гостям фестивалю пропонували придбати футболки з тризубом, дошки у формі мапи України (з Кримом включно) або вкусити шоколадного Путіна.

За три роки існування Alfa Jazz став Меккою вітчизняних та іноземних зірок. Минулоріч на джаз до Львова приїздили Андрій Макаревич та Ксенія Собчак з чоловіком Максимом Віторганом. Цього року фестиваль обмежився вузьким колом українських знаменитостей, які є частими гостями міста Лева. Традиційно був присутній міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною, екс-ректор ЛНУ Іван Вакарчук з сином Святославом Вакарчуком, дизайнери Лілія Пустовіт та Оксана Караванська, скульптор Олег Пінчук з дружиною, музикант і галерист Павло Гудімов, ведучий Віталій Гайдукевич, ведуча Ганна Безулик, музичний продюсер Володимир Бебешко з дружиною Сашею Бєліною, ресторатор Дмиро Борисов. Зі знімальною групою завітала Катерина Осадча. “Події в країні оголюють нерви та емоції, — сказав Святослав Вакарчук. — Люди впадають в крайнощі: одні кажуть, що потрібно відмінити розважальні заходи, інші — що треба збільшити кількість культурно-розважальних заходів задля підтримки одне одного. Я вважаю, що правда десь посередині. Мені не хочеться веселитися, але відчуваю потребу в заходах, що об’єднують людей, дають їм можливість поспілкуватися і зустріти однодумців. Сьогоднішній фестиваль та ж історія: не приходимо сюди розважатись, приходимо, щоб взятись за руки і триматися разом. У мирний час відвідини фестивалю — це питання музичних смаків. Зараз це спроба об’єднання”.

“Музиканти, котрі сьогодні виступають на сцені фестивалю, приїхали підтримати Україну, — переконаний Андрій Садовий. — Вони прекрасно розуміють ситуацію в світі і знають, що це непростий час для нашої держави. На жаль, зараз багато хто хоче, щоб з України у світ транслювалась картина, яка не давала б нам шансу на завтрашній день. Спілкувався з європейськими послами, і вони сказали, що війну сьогодні виграє не зброя, її виграє інтелект. А фестиваль Alfa Jazz — це можливість показати Україну згуртовану, талановиту, мудру”. Один з найкращих гітаристів сучасності Ларрі Карлтон зізнався, що, попри відмову від фестивалю деяких джазменів, навіть не припускав думки про те, аби не приїхати в Україну. Королева джазової пісні Ді Ді Бріджуотер розповіла, що хотіла приїхати в Україну саме зараз. Співачка віталася з публікою українською, знімала фестивальників на телефон, а у фіналі виступу організувала молитву за мир в Україні.

Не обійшлось на Alfa Jazz Fest й без традиційного вшанування музикантів, що зробили значний вклад у розвиток джазу. Статуетку Золотого лева авторства відомого скульптора Олега Пінчука цьогоріч отримав 76-річний американський саксофоніст-легенда Чарльз Ллойд. Музикант висловив співчуття українцям з приводу загибелі військових і змінив програму виступу — спеціально для заключного концерту-реквієму, що пройшов на головній сцені імені Едді Рознера.

Власне під час вручення премії Alfa Jazz Fest Awards відбулися сутички між прихильниками джазу та протестувальниками на площі Ринок. З рук учасника бойкоту, депутата облради Олександра Ганущина, один з фотографів вирвав плакат з написом: “Alfa jazz fest — пир во время войны”. Зав’язалась штовханина, за якою спостерігали працівники сцени, музиканти та гості фестивалю (переважно іноземці та приїжджі з інших міст). «Alfa Jazz fest треба було відміняти ще з самого початку і не робити вигляду, наче бойкот — це великий сюрприз. В Україні йде війна, і я вважаю усіх, хто зараз влаштовує джаз, просто ідіотами. Я організатор не менш відомого фестивалю «Підкамінь», і чомусь ми знайшли сили відмінити наш захід цього року, а організатори джаз-фесту цього зробити не можуть», — сказав Олександр Ганущин. «Люди не розуміють, що цей фестиваль організовує колишній львів’янин Михайло Фрідман. Це його подарунок місту, і мене дуже образило те, що на плакаті зображена георгіївська стрічка», — відповів фотограф зі Львова. Чоловіків вгамували, і акція бойкоту перенеслась у Парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького.